Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Erősödnek a magyar 'kismultik'

2005.12.08. 10:44
A magyarországi tőkeexport méreteit tekintve sokszorosan elmarad a tőkeimporttól, iránya is teljesen másfelé mutat, dinamikája azonban jelentős, ami a regionális magyar "kismultik" erősödését demonstrálja.

Idén várhatóan rekordot döntenek a magyarországi székhyelű vállalkozások tőkekihelyezései, a tőkeexport az első félévben csaknem elérte az eddigi rekorder 2003-as év egész évi szintjét. A tőkeexport évente hatalmas ingadozásokat mutathat egy-egy nagy cég ügylete miatt - mondta a Napi Gazdaságnak Antalóczy Katalin, a Pénzügykutató Rt. munkatársa. Szakértői vélemények szerint a magyarországi tőkeexportnak alapvetően két vetülete van, viszonylag élesen elválnak egymástól a nagy, többnyire tőzsdén jegyzett nagyvállalatok nyilvánosság előtt zajló akvizíciói és a kisvállalkozások százai által legfeljebb 1-2 millió euró értékű, jellemzően a környező magyarlakta területeken végrehajtott, többnyire személyes kapcsolatokra épülő befektetései.

Valódi befektetés?

Mindezek mellett a rezidensek külföldi akvizíciói között felbukkanhatnak adóoptimalizálási megfontolásokból végrehajtott, nemzetközi multicégek magyarországi leányvállalataihoz kötődő mozgások, amelyek megjelennek a jegybank fizetésimérleg-statisztikáiban, de korántsem biztos, hogy valódi befektetést fednek. A nagyvállalatok befektetései is értelmezhetőek multinacionális társaságok régiós terjeszkedéseként, aminek kiindulópontja egyes esetekben Magyarország - az ilyen ügyletek finanszírozása nemritkán tulajdonosi hitelből történik, miként a Magyar Telekom (Matáv) Rt. és a Telekom Montenegro ügyletében, amelyhez a Deutsche Telekom 28 milliárd forint hitelt nyújtott.

Megfigyelők szerint a magyarországi tőkeexportot a középvállalati kör gyakorlatilag teljes hiánya jellemzi: e cégek nagy része külföldi tulajdonban van, a stratégiai döntéseket pedig nem az itteni menedzsment hozza. Ebből a szempontból Csehországban vagy Lengyelországban egészen más a helyzet, a közepes nagyságú - 50-200 millió euró kapitalizációjú - cégek vígan akvirálnak a régióban 20-30 milliós ügyletek keretében.

Szlovákia, Horvátország dinamikus

Idén az első félévben a jegybank adatai szerint 1866 millió euró volt a tőkeexport értéke, ennek mintegy kétharmada Európában telepedett meg. Egy évvel korábban lényegesen kisebb volt a tőkekivitel, az első hat hónapban 394,3 millió eurót tett ki. A magyar cégek külföldi közvetlen tőkebefektetéseinek fő célpontjai a környező országok, dinamikusan nő Szlovákia és Horvátország részesedése, továbbá évek óta jelentős a macedón befektetés, és elöl van Bulgária, Lengyelország és Szlovákia is. Számottevő Hollandia részesedése, ahol - Ciprushoz hasonlóan - a kedvező adószabályok, off-shore-lehetőségek a befektetések mozgatói. Az ágazati megoszlásban a szolgáltatások játsszák a meghatározó szerepet, a legfontosabb a pénzügyi tevékenység, ezt követik az ingatlanügyletek és a gazdasági szolgáltatás, a kereskedelem és a javítás. A feldolgozóiparon belül a kőolaj-feldolgozásnak van meghatározó szerepe.