Kétszázmilliárdot követelnek a gazdák

2005.03.03. 08:19
Az álláspontok nem közeledtek, alapkérdésekben sem tudtak megegyezni a felek. Szakértők szerint az utólagos támogatások előre kifizetéséből esetleges politikai megfontolások alapján „nem kellene rendszert csinálni".
A minisztérium megállapodástervezetére válaszoltak a demonstrálók gazdálkodók, de a vélemények nem közeledtek egymáshoz. Már abban sem értenek egyet a felek, hogy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM), illetve a kormány teljesítette-e a tavaly február 25-én aláírt megállapodást, a tárca ugyanis ezt lezárt ügynek tekintené, a gazdálkodók viszont ebből következő elmaradt jussukat is követelik.

Előre hoznák

A demonstrálók abban állapodnának meg, hogy az FVM vállalja a tavaly október 12-vel leállított pályázatok újraindítását és az elmaradt támogatások visszamenőleges kifizetését. Mindezekek forrásigénye összesen mintegy tízmilliárd forint. A gazdák megállapodástervezete szerint a 2005-ös területalapú támogatásokat (SAPS), a kiegészítő nemzeti támogatásokat (TOP-UP) és a notifikált nemzeti támogatásokat ez év március 15., március 20., illetve március 10-i határidőkkel kellene meghirdetnie az FVM-nek, vállalva, hogy ezeket a támogatásokat 2005. december 31-ig ki is fizeti.

Ez összesen mintegy kétszázmilliárd forintot jelent a Napi Gazdaság számításai szerint, figyelemmel arra, hogy a SAPS idén 375 millió euró, s ugyanennyi a TOP-UP is, a kettő együtt 750 millió eurót, azaz 187,5 milliárd forint. Ezekre a célokra az idei költségvetésben nincs fedezet, és azt a demonstrálók szerint nem is a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv átcsoportosításából kell előteremteni.

Fenti határidőkből mindenesetre csak a SAPS március 15-i időpontját vállalná a szaktárca, nem beszélve arról, hogy az utólagos támogatások előre kifizetéséből esetleges politikai megfontolások alapján „nem kellene rendszert csinálni" - hangsúlyozzák agrárszakértők, emlékeztetve arra, hogy a tavalyi területalapú támogatások kifizetési határideje is a következő év, azaz 2005. április harmincadika. Hozzáteszik: így csak húzódik a mezőgazdaság szerkezetváltása, később hagynak ugyanis fel termelő tevékenységükkel az ezt a lépést „kormányzati mankókkal" már így is régóta elodázó, kevésbé versenyképes gazdálkodók.  • Tippek
  • Bankszámla