Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Kétszázezres kezdőfizetés diplomásoknak

2004.05.21. 08:04
A cégek gyakorlattal rendelkező munkatársakat keresnek, s fejlődési lehetőséget kínálnak, a friss diplomásoknak inkább a jó fizetés fontos.
A műszaki területen diplomázók bruttó 170-200, az informatikusok 180-230, a gazdasági friss diplomás szakemberek 150-200 ezer forintos kezdő fizetésre számíthatnak - ez derült ki a Műegyetemen ez év április hetedikén és nyolcadikán megrendezett állásbörzén részt vett cégek körében végzett felmérésből. Az erről készült összegzést információink szerint a jövő héten hozzák nyilvánosságra.

Fizessenek

A felmérés azt mutatja: a pályakezdőket elsősorban a fizetések mértéke érdekli. A cégek ellenben az anyagi kompenzációnál fontosabbnak tartják az új munkatársaik számára nyújtott fejlődési lehetőséget.

A külföldi lehetőséget és a lakásprobléma megoldását szintén csáberőnek tartják a munkáltatók. A többi juttatást - mobiltelefon, cégautó, üdülési, sportolási lehetőségek - már kevésbé tartják fontosnak.

A megkérdezett cégek 94 százaléka tervez fejlesztést vagy beruházást az elkövetkező évben. Ez 83 százalékuknál létszámbővítéssel jár, és többségük elsősorban mérnököket szeretne felvenni. Kiemelkedő a gépész-, villamosmérnökök, illetve az informatikusok iránti kereslet. Feltűnő, hogy az előző évekhez képest nőtt a kereslet a vegyész- és az építőmérnökök iránt.

Legyen gyakorlat

Az idén újdonság volt, hogy nagyon sok vállalat már a gazdasági-pénzügyi területre is a műegyetemi állásbörze keretében kereste leendő munkatársát. A felmérés szerint a cégek 81 százaléka nyújt a hallgatók számára szakmai gyakorlati, harminc százalékuk részmunkaidős foglalkoztatási lehetőséget, 33 százalékuk tanulmányi szerződést, ösztöndíjat kínál.

A részt vevő cégek 74 százaléka lehetővé teszi a szakdolgozat, illetve a diplomamunka vállalatnál történő megírását. Megdöbbentő szám, hogy a vállalatok csaknem fele már az állásbörzén is a valós tapasztalattal rendelkező fiatal diplomásokat keresi, vagyis már diákként érdemes szakmai tapasztalatot szerezniük a fiataloknak.

Egész évben

Az elemzés a cégek toborzási szokásait is vizsgálja. Elsősorban állásbörzéken, illetve tanácsadó cégek segítségével keresik a hazai vállalatok a friss diplomás tehetségeket, de többen próbálnak újsághirdetések és ismerősök segítségével "vadászni".

A szakmai gyakorlat és tanulmányi szerződés lehetősége, valamint az egyetemi-tanszéki kapcsolatok szintén fontos vadászati módszer a hazai vállalatok számára. A cégek 48 százaléka egész évben toboroz fiatal diplomásokat, 19 százalékuk pedig időszakosan. Ezen belül a túlnyomó többségük tavasszal keresi meg leendő diplomás munkatársait.