Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Nyolcszáz módosító a büdzséhez

2005.11.07. 10:45
A múlt héten befejeződött a költségvetés általános vitája, és lezárult a módosító javaslatok benyújtásának határideje is. Idén eredetileg 830 módosítót adtak be, ebből tízet visszavontak. A maradék 820-ból 604-et a legszorgosabb 12 honatya - valamennyi fideszes - ügyeskedett össze. A két kormánypárti frakció összesen 102 ponton írná át a büdzsét.
A jövő évi költségvetési törvényjavaslat általános vitájának lezárultáig lehetett benyújtani a büdzséhez a módosító javaslatokat. Ebben az első körben - később még úgynevezett kapcsolódó módosítókat be lehet nyújtani - 830 módosító javaslatot adtak, ebből tíz visszavonása után 820 maradt.

A rekord 63

A legaktívabb frakció a Fideszé volt, a nagyobbik ellenzéki párt képviselői mintegy hétszáz ponton írnák át a költségvetést. Közülük a legszorgalmasabb tizenkét képviselő neve 604 módosítót fémjelez (természetesen a közösen benyújtott módosító javaslat esetén azt mindegyik képviselőnél figyelembe vettük). A rekorder a fővárosi listáról bejutott Németh Szilárd lett, akinek a nevéhez összesen 63 módosítás kötődik.

Módosítson Ön is!
Idén is lehetőségünk lesz arra, hogy az intereneten elkészítsük saját 2006-os költségvetési javaslatunkat. A www.koltsegvetes2006.hu oldalon megtalálható program segítségével fejenként havi 89 900 forintot költhet el mindenki összesen tíz terület között úgy, hogy ha valamelyik kiadást növelik, egy másikat csökkenteni kell ahhoz, hogy a végösszeg ugyanannyi maradjon - írja a kormányzati portál.

Az induláskor megtalálható alapadatok megegyeznek azokkal a számokkal, melyekről a képviselők tárgyalnak a Parlamentben. A játékban résztvevők a hétfő délelőtti helyzet szerint az állam működésére 13 százalékkal kevesebbet adnának. Két százalékkal növelnék az oktatás, ezen belül 53 százalékkal a kutatás-fejlesztés támogatását, szintén 2 százalékkal költenének többet egészségügyre, szociálpolitikára és kultúrára 4, nyugdíjakra 2 százalékkal kevesebbet adnának. Az agráriumra 9 százalékkal kevesebbet, a környezetvédelemre 11 százalékkal többet szánnak, a védelmi kiadásokat szinten hagynák.

Ezzel a fideszes politikus egymaga több módosítót készített, mint a teljes MSZP-, SZDSZ- vagy MDF-frakció. De még a "második" helyezett Kékkői Zoltán 57 módosítója is ugyannyi, mint a teljes szocialista képviselőcsoporté, és több az SZDSZ-es és MDF-es módosítóknál. Legalább ötven módosítót nyújtott be a büdzséhez Pósán László (56), Révész Máriusz (54), Wintermantel Zsolt (53) és Tóth Imre (50) is.

A kisebbik ellenzéki frakció 41 módosítót készített, ezt négy képviselő nyújtotta be, a legtöbbet (14) Karsai Péter. Ő elsősorban a honvédelmi tárca kiadásait növelné, de a figyelme kiterjedt a tudományos diákköri konferenciákra is.

A kormánypárti frakciók összesen 102 módosítást adtak be a büdzséhez, a szocialisták 57-et, a liberálisok 45-öt. Korábban mindkét frakció markánsan állást foglalt amellett, hogy nem nyújtanak be hiánynövelő módosításokat. Ezt a frakciók láthatóan olyan komolyan vették, hogy aig nyúltak a tervezethez. Csak húsz szocialista és nyolc szabad demokrata képviselő nyújtott be módosítókat, a ngyobbik kormánypártban Farkas Imre (13), a kisebbikben Gulyás József (15) volt a legaktívabb.

Volt szocialista miniszterek is módosítanának

A módosítókat készítők között viszont több korábbi szocialista és liberális miniszter van. A tavasszal leváltott Németh Imre - aki az agrártárcát vezette a Medgyessy-kormány megalakulása óta, és a Gyurcsány-kabinetben is a helyén maradt, egy módosítót nyújtott be, akárcsak Keleti György, aki nem ebben a ciklusban, hanem 1994-1998 között, a Horn-kormányban volt honvédelmi miniszter. Keleti az illetéktörvényt enyhítené a birtokösszevonási célú földcserék esetén, Németh Imre azt szeretné, ha az szja egy százalékából az erdőterületek közjóléti célú védelmét és bővítését is lehetne támogatni.

Jánosi György volt sportminiszter - akit éppen Gyurcsány Ferenc váltott posztján 2003 májusában - öt módosítót nyújtott be, igaz, ezek között csak egy érdemi változtatás van: az emelt szintű érettségi lebonyolításához is adna támogatást a középiskoláknak. Kökény Mihály, aki a Horn- és a Medgyessy-kormányban is egészségügyi miniszter volt, kettőt (több pénzt adna a mentőállomások felújítására és egy mentős közalapítványnak).

Kóródi Mária korábbi környezetvédelmi miniszter Kuncze Gáborral közösen adott be módosítót annak érdekében, hogy az országgyűlésnek külön törvényt kelljen alkotnia, ha a költségvetés 2006-ban átlépi a kiadási főöszeget.

A Medgyessy-kabinet két volt államtitkára is javítana itt-ott a büdzsén: Keller László volt közpénzügyi államtitkár 7, Szekeres Imre volt politikai államtitkár 5 módosítót nyújtott be.