Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Az EU három százalékot javít a büdzsé egyenlegén

2005.06.09. 08:00
A PM szerint még korai kommunikálni, hogy az Európai Bizottság döntései alapján mennyivel csökken Magyarország uniós hozzájárulási kötelezettsége. A Napi Gazdaság 30 milliárd forintra teszi az összeget.
Csaknem 30 milliárd forinttal, az államháztartás tervezett éves hiányának 3 százalékával mérsékelhetik a magyar költségvetés idei kiadásait az Európai Bizottság döntései, amelyek alapján csökken a tagállamok többségének, köztük Magyarországnak a hozzájárulási kötelezettsége, írta a Napi Gazdaság.

Erre a befizetéseket meghatározó gazdasági folyamatok alakulása, illetve a külgazdasági ügyletek tavalyi garanciális alapjának maradéka miatt nyílt mód. A májusban, illetve a minap meghozott döntések eredményeképpen Magyarország összesen 117 millió euró befizetésétől tekinthet el.

A Pénzügyminisztérium (PM) májusi prognózisa szerint a központi költségvetés idei kiadási előirányzatát 110 milliárd forinttal haladhatják meg a tényleges kifizetések: ebből a többletből sikerülne lecsípni a tegnapi 249,30-as euróárfolyamon számolt 30 milliárd forintot, ha az Európai Parlament is jóváhagyja a brüsszeli Bizottság döntését. Erre minden esély megvan, ezzel együtt a PM még korainak tartja kommunikálni a kiadáscsökkenést.

Kőszegi Márk, a tárca szóvivője szerint a 30 milliárdos tétel nagyságrendileg rendben van, de a pontos összeget a tényleges elszámoláskor érvényes árfolyam szerint lehet majd megállapítani, írta a Napi Gazdaság. A 117 millió eurót ugyanis arányosan, az évből hátralévő hónapokra elosztva vonhatja le a PM a befizetésekből. Összességében 210 milliárd forint befizetését tervezték idén az EU kasszájába.

Kérdés, hogy mikortól lehet csökkenteni a magyar hozzájárulást: amennyiben ugyanis a döntés hatálybalépésekor kisebb a még az idén befizetendő magyar hozzájárulás összege, mint ami levonható, akkor valószínűleg a következő évi hozzájárulásokban lehet alkalmazni a korrekciót. Az államháztartás mostani helyzetében igencsak jól jön ez a segítség, mert az egész évre várt 1022,6 milliárd forint pénzforgalmi hiány 82 százaléka már teljesült május végéig.