Benedek
-5 °C
5 °C

Készül az új kereskedelmi törvény

2004.04.14. 08:42
Szabályozzák az online értékesítést, a munkaidőt, és az árakat, ám a készítők szerint a jövő év elején parlament elé kerülő új törvény "nem lesz könnyű eset".
Elkészült az új kereskedelmi törvény stratégiája, amelyet a belső egyeztetést követően jóváhagyott a gazdasági tárca felső vezetése. Hamarosan elkezdődik a jogszabály előkészítésének érdemi munkája - válaszolta a Napi gazdaság kérdésére Kozák Tamás, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) kereskedelmi főosztályának vezetője. A munka hosszadalmas lesz - tette hozzá - és komoly érdekegyeztetést igényel; a várakozások szerint az év végére elkészülő, a jövő év elejére a parlament elé kerülő új törvény "nem lesz könnyű eset".

Felülvizsgálnak

Az elfogadott stratégia szerint felül kell vizsgálni az elmúlt hónapokban egyre többet emlegetett és bírált beszerzési ár alatti értékesítések szabályozását és az üzletépítések engedélyezését. Az előbbinek jelenleg az agrárrendtartási törvény próbál keretet szabni, nem sok sikerrel, ugyanis a beszerzési ár alatti értékesítés gyakorlatilag nem érhető tetten a mostani szabályok mellett.

A kereskedelmi egységek építése jelenleg liberális gazdasági szemléletet követ, ám a kis- és középvállalkozások panaszkodnak a folyamatosan épülő nagy alapterületű áruházak miatt. Kozák szerint nem feltétlenül kell központosítani vagy szigorítani az engedélyek kiadását, ám mindenképpen elemezni kell a cégek lehetőségeit. Hozzátette: a hipermarketláncok rohamos terjeszkedése ellenére a magyarországi piaci koncentráltság alig különbözik az európai uniós, illetve a régiós átlagtól.

Szabályoznak

A készülő törvény várhatóan hatással lesz az egyre nagyobb teret nyerő új kereskedelmi technikákra, szabályozza az időközben megjelent vagy nem kellően regulázott területeket, például az online értékesítést, meghatározza az üzleten kívüli kereskedelmet, foglalkozik a nyitva tartás kérdésével, újrapozícionálja az engedélyezési hatásköröket és áttekinthetőbbé teszi a piaci szereplők működési szabályzatát.

A készülő törvény komplexitása ellenére nem kíván olyan érintőleges kereskedelmi területekre kiterjedni, amelyeket a polgári törvénykönyv szabályoz - mondta Kozák. Elkerülhetetlen azonban, hogy bevonják például a kereskedelemmel rokon vendéglátás területét.