Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Nem lesz negyedik adókulcs

2003.10.16. 09:37
Nem kapott támogatást a negyedik szja-kulcs ötlete a költségvetési bizottságban - a szocialista javaslatot sem a kabinet képviselője, sem a kormánypárti frakciók tagjai nem támogatták - értesült a Népszabadság. Az ülésen vita nem alakult ki az indítványokról, és érezhető volt: a legnagyobb kérdés az áram áfaemelésének sorsa lesz. Az is eldőlt, csökkennek a lakáshitelek kedvezményei, és bevezetik a telekadót.
A kormány javaslata szerint a szilárd tüzelőanyag és a villamos energia áfája jövőre 12 százalékról 25 százalékra emelkedik, a gázár pedig a kedvezményes 15 százalékos kategóriában maradna.

Az MSZP gazdasági munkacsoportja azonban ellenzi ezt a tervet. Szerintük valamennyi energiahordozónak a kedvezményes 15 százalékos kulcsban kellene maradni. Javaslatuk azonban nem kapott támogatást sem a kormánytól, sem a kormánypárti többségű költségvetési bizottságban.

Újabb kompenzáció

h i r d e t é s
Megoldásként elhangzott, hogy az áram árának emeléséhez egy kompenzációs rendszer kapcsolódna. A Népszabadság információi szerint a fogyasztói árkiegészítés módosításával kívánják csökkenteni a terheket. A napilap úgy tudja, a szerdai kormányülésen döntés is született a kérdésben.

A kormányülésen arról is megállapodás született, hogy melyek az adótörvényhez benyújtott elfogadható módosítások. A változások valamivel kevesebb mint tízmilliárd forintot vesznek el a várható bevételekből.

Lakáshitel és telekáfa: marad a kormányjavaslat

A lakáshitel támogatásával kapcsolatban valószínűleg életbe lépnek a tervezett szigorítások, bár az ellenzéki képviselők az egész módosítást kivennék a törvényből. A bizottság nem fogadta el a kedvezményekről szóló javaslatot.

A nemrégiben nagy port kavart 25 százalékos telekáfa bevezetését mindkét koalíciós párt támogatja azzal a kikötéssel, hogy az idén megkötött szerződésekre még a jelenlegi, azaz nulla kulcs az érvényes.

A színlelt munkavállalókat foglalkoztatók június 30-ig kapnának haladékot, hogy rendezzék viszonyuk legalizálását. Olyan javaslatok is vannak, melyek elengednék a tb-befizetéseket. Az amnesztia azonban nem vonatkozik a január elseje után kötött szerződésekre.