Alfréd
-2 °C
2 °C

Egyre több külföldi dolgozik Magyarországon

2003.05.09. 10:54
Folyamatosan emelkedik a Magyarországon dolgozó külföldiek száma. Várható, hogy a jelenség hazánk EU-csatlakozása után felerősödik. Eddig főleg Romániából jöttek, a jövőben várhatóan a szintén uniós taggá váló szlovákok száma emelkedik majd. Húsz-harminc ezres szlovák munkavállalói létszám esetén már megfontolandó lehet a piacvédő intézkedések bevezetése, ennek elérésére azonban kicsi az esély.
Évről évre nő hazánkban a külföldiek számára kiadott, legfeljebb egy évre szóló munkavállalási engedélyek száma. Öt éve még 24 ezer ilyen munkavállalási engedélyt adtak ki a munkaügyi központok, tavaly pedig már több mint 50 ezret.

A Magyarországon dolgozó külföldiek száma az uniós csatlakozással tovább nőhet, hiszen a jelenlegi tagállamok - valamint a velünk együtt újonnan csatlakozó országok - munkavállalói engedély nélkül dolgozhatnak Magyarországon 2004 májusától. Létszámuk megfigyelését emiatt a jövőben nem lehet az engedélyezési eljárásra alapozni.

Tavaly Romániából jöttek, jövőre szlovákok érkezhetnek

A legtöbb engedélyt, a kiadott okmányok csaknem kétharmadát - mintegy 31 ezret - romániai munkavállalók kapták 2002-ben. Az ukránok 6600-at kaptak, ezt követte a szlovákoknak kiadott mintegy háromezer engedély. Az EU tagországaiból jövők számára - elsősorban osztrákoknak, németeknek és franciáknak - 2600 engedélyt ítéltek meg a munkaügyi központok.

A fenti adatok, valamint a magas szlovák munkanélküliségi ráta azt valószínűsíti, hogy a szlovák munkavállalók csatlakozásunkat követően a jelenleginél nagyobb számban jelennek meg a magyar munkaerőpiacon. Hazánkba terelheti a külföldi munkavállalásban gondolkodó szlovákokat az osztrák és a német szigorítás is.

Ha számuk olyan nagyra emelkedne, hogy az zavart okozzon a hazai munkaerőpiacon, a csatlakozási tárgyalásokon született megállapodás értelmében Szlovákiával szemben piacvédő intézkedéseket vezethet be Magyarország - emlékeztetett Lázár György, a Foglalkoztatási Hivatal irodavezetője. Húsz-harminc ezer főnyi szlovák munkavállalónál már megfontolandó a munkaerőpiac védése, valószínűtlennek tartja azonban, hogy ezt a számot elérik.

Várhatók a lengyelek is

Bár a lengyel munkavállalók elenyésző számban képviseltetik magukat Magyarországon - tavaly néhány száz kapott munkavállalási engedélyt -, a magas népességszám és magas mobilitási hajlandóságuk miatt esetükben is növekvő jelenlétre számíthatunk. Ez főleg a németországi korlátozások időtartama alatt valószínűsíthető.

A harmadik országból jövőket - így például a román vagy az ukrán állampolgárságúakat - csatlakozásunk után továbbra is munkavállalási engedéllyel lehet foglalkoztatni. Az engedély kiadásának feltétele, hogy az adott munkakör betöltéséhez egy hónapon át nem talál a munkaügyi központ és az adott munkáltató megfelelő, magyar állampolgárságú dolgozót.

Az egyelőre nyitott kérdés, hogy ez a szabály változik-e oly módon, hogy a magyar munkavállalókhoz hasonló prioritást kapnának az uniós állampolgárok a harmadik országokból jövőkkel szemben a külföldinek szóló munkavállalási engedély kiadását megelőzően - felelte felvetésünkre a Foglalkoztatási Hivatal irodavezetője.

A határon túli magyarok nem jönnek

A határon túli magyaroknak az egyebek közt a magyarországi munkavállalását könnyíteni hivatott kedvezménytörvény keretében kiadott, három hónapra szóló munkavállalási engedélyek száma elenyésző. Az előző esztendőben még az ezret sem érte el. Ennek egyik oka az lehet, hogy az idegenrendészeti eljárás miatt hosszadalmas procedúra előzi meg a viszonylag rövid időre szóló engedély megadását. A három hónapos munkavállalásból várható keresetet ráadásul viszonylag nagy költségek terhelik - mondta Lázár György.