Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Panaszkodnak a külföldi befektetők

2003.06.02. 11:37
Rendesen leszedte a keresztvizet a magyar hatóságokról és állami szervekről egy német lap. A Frankfurter Allgemeine Zeitung hétfői számában az jelent meg, hogy a nálunk lévő külföldi üzletembereket mindinkább zavarja a magyar hatóságok növekvő önkénye, kiszámíthatatlan engedélyeztetési gyakorlata és az indokolatlan adóellenőrzések gyakorisága.
Alig egy évvel Magyarország EU-belépése előtt egyre több a panasz a külföldi beruházók részéről a magyar adó- és vámhatóságok növekvő önkényére, és az állami engedélyek megadása körül sem ritkulnak a képtelen helyzetek - írta hétfői számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

A gazdasági miniszter bosszús

A lap hivatkozott a nemrég Magyarországon járt bajor gazdasági miniszterre, Otto Wiesheura, aki szerint 'egyes esetekben nagy bosszúságunk támadt a magyar állami hatóságokkal'. A miniszter szerint Magyarországnak nem szabad elijesztenie olyan erős beruházó partnert, mint amilyen például Bajorország. A bajor vállalatok a húzóerő szerepét játsszák a német beruházásoknál, és a csalódott bajor beruházók a német vállalatok beruházási magatartását is tartósan befolyásolhatják.

Az FAZ adatai szerint német vállalatok a rendszerváltás óta 12 milliárd eurót ruháztak be Magyarországon, és ebből kétmilliárd euró Bajorországból származik. Kétszáznégy bajor vállalat magyarországi leányvállalatai több mint 40 ezer embert foglalkoztatnak abból a 200 ezerből, akik német tulajdonban lévő vagy német részesedéssel működő vállalatoknál dolgoznak.

A rosszkedvet a lap szerint egyrészt az ismétlődő, teljesen indokolatlan adóellenőrzések váltották ki, amelyeket az érintett vállalatok zaklatásnak, sőt, egyenest zsarolási kísérletnek tekintenek. A másik a Magyarországon már hosszabb ideje működő élelmiszergyártók gondja. A gyártók panaszkodnak, hogy a vámhatóságok önkényes rendelkezései érzékenyen érintik vagy egyenesen kétségessé teszik a termelést - írta az újság.

Trehányság vagy zaklatás?

A német lap szerint csak találgatni lehet, miért éppen a vám- és adóterületen éleződnek ki a problémák, ahelyett, hogy kevesebb lenne belőlük. Trehányság vagy hozzá nem értés éppúgy gyanítható, mint szándékos zaklatás. Nem zárható ki az sem, hogy röviddel az EU-ba való belépés előtt egyesek még meg akarnak gazdagodni.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung úgy vélekedik: bármi is az ok, a külföldi beruházók bizalma miatt jó lenne, ha Magyarország komolyan venné a bajorok panaszait, annál is inkább, mert a magyar kis- és középvállalatoknak az EU-csatlakozásra való felkészüléshez külföldi segítségre és partnerre van szükségük.