Eltűntek a külföldiek az ingatlanpiacról

2006.06.06. 07:42
Öt éve nem látott mértékűre csökkent a külföldiek érdeklődése a magyar ingatlanpiac iránt. Az év első három hónapjában csak 1081 ingatlant - zömében lakást - vettek, ezek csaknem egyharmada a fővárosban talált gazdára. A németek vezetnek a románok előtt, harmadik helyre a hollandok jöttek fel.

Öt éve nem látott mélypontra süllyedt a külföldiek magyarországi ingatlanvásárlásainak száma az első negyedévben. Igaz, így is 1081 külföldi állampolgár szerződését jegyezték be – derül ki a Belügyminisztérium (BM) legfrissebb adataiból (bár nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ingatlanpiaci szakemberek szerint a külföldiek cégeken keresztüli vásárlásai növekedtek, ami alighanem változtatna az összképen.)

Az év ezen szakaszában ugyan hagyományosan visszaesik a lakásvételi kedv, a mostani érték azonban még a tavalyinál is 8 százalékkal alacsonyabb, a két évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban regisztráltnál pedig 31 százalékkal kevesebb.

Kelendőek a kiskunsági tanyák

A területi megoszlás szerinti listát természetesen továbbra is utcahosszal vezeti Budapest, az 1049 ingatlan 29 százaléka, vagyis 315 a fővárosban talált gazdára. A második helyen Bács-Kiskun megye áll 137 ingatlannal, a többi megyében 100 alatt maradt a vásárlások száma. Döntő fölény mutatkozik a típus szerinti megoszlásban is – akárcsak tavaly, a megszerzett ingatlanok 70 százaléka idén is lakáscélú volt. Egyedül Bács-Kiskun megyében jelentős a külföldi tanyavásárlók száma.

Folytatódik az Európai Unióhoz történő csatlakozás óta erősödő tendencia, vagyis a régi tagállamok polgárai egyre nagyobb számban jelennek meg a magyar ingatlanpiacon. Ennek egyértelmű bizonyítéka, hogy a hosszabb idő óta jelen lévő németek és románok mögött immár harmadik helyre kerültek a holland lakásvásárlók (115 üzlettel), megelőzve az osztrákokat és az íreket.

Nem tudnak a luxusadóról

Igazán egzotikus országokból érkező tulajdonosokról nincs hír, érdekesség azonban, hogy két luxemburgi állampolgár is vásárolt ingatlant Komárom-Esztergom megyében. A külföldi ingatlanvásárlók számára jellemzően a 200 és a 300 ezer euró (körülbelül 50 és 75 millió forint) jelenti a lélektani határt, e fölé ritkán merészkednek. Így tehát jellemzően nem terheli luxusadó-kötelezettség a külföldiek ingatlanjait – bár a szabályozás alapján az rájuk is kivethető.

Könnyen lehet azonban, hogy az adóteherről nem értesítik őket a magyar közvetítők, akik eleve a piaci ár felett 10-15 százalékkal értékesítik az ingatanokat külföldiek számára. A budapesti ingatlan persze így is jó befektetés – összehasonlításképpen, például Dublin belvárosában közel nyolcszoros áron lehet hasonló méretű és adottságú lakáshoz jutni. A legnépszerűbb továbbra is Pest, azon belül például az Andrássy út, a Vörösmarty tér, a Duna-part és a Bazilika környéke.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön