Gerzson
-3 °C
3 °C

Keresik a magyarokat külföldön

2006.08.29. 08:29
Mehetnénk külföldre, de nem megyünk. Nemcsak a régi, hanem az új EU-tagállamok is várják a munkaerőt, hazánkban azonban nemigen tölti ki az engedélyezett kvótát sem. Pedig nemcsak fizikai, hanem értelmiségi munkakörökbe is várják a magyarokat.

Ausztriába felszolgálókat, Németországba lakatosokat és kőfaragókat keresnek, egy bajorországi olajhidraulikai üzem szintén Magyarországról vinne tíz munkatársat – értesült a Világgazdaság. Ezen álláslehetőségek mellett októberben kétnapos toborzást tart Budapesten a bonni munkaügyi központ, akkor a vendéglátóiparba keresnek munkatársakat, de háztartási kisegítők, ápolónők, hentesek, pékek, mezőgazdászok is jelentkezhetnek.

Nem rohanunk nyugatra

Lengyelné Varga Nóra, a Foglalkoztatási Hivatal (FH) szakértője elmondta: a németországi állásokat a vendég-munkavállalói egyezmény terhére hirdetik meg, az osztrák toborzások a gyakornoki egyezmény alapján történnek. Ez utóbbinál 35 év a korhatár, s bár gyakran pályakezdők is jelentkeznek, az elmúlt három évben nem tudták kihasználni az 1600 fős kontingenst.

Ennek oka egyrészt, hogy még mindig kevés a jelentkező az állásokra, másrészt a pályázók tudása, nyelvismerete nem felel meg a külföldi munkavállaláshoz. Lengyelné Varga Nóra szerint ha a magyarok mobilabbak lennének, illetve jobban beszélnének nyelveket, számtalan uniós állás közül válogathatnának.

A magyarok röghöz kötöttségét bizonyítja a legfrissebb brit statisztika is. A szigetországban június végéig 447 ezer munkavállalási engedélyt adtak ki kelet-európaiaknak, legtöbbet a lengyeleknek (265 ezer), illetve a litvánoknak (több mint ötvenezer), de a szlovákok közül is több mint negyvenezren dolgoznak Nagy-Britanniában, míg a magyarok száma még a 13 ezret sem éri el.

Az új EU-tagokhoz is mehetnénk

Legtöbbször csak a régi tagállamok által meghirdetett posztokban gondolkodnak a külföldi munkára vágyók, holott a frissen csatlakozottak is sok munkalehetőséget kínálnak – hívta fel a figyelmet az FH szakembere. Példaként Ciprust említette, ahova jelenleg a biokémia, a gyógyszerészet, a mikrobiológia területén jártas diplomásokat várják, de építő-, építészmérnököknek, informatikusoknak, műszaki rajzolóknak is kínálnak munkát. A magas szintű angol tudás azonban itt is követelmény a foglalkoztatáshoz.

Az Eures honlapjánelérhető az európai foglalkoztatási mobilitás portálja. Ez a kontinens 30 országában hozzávetőleg egymillió álláslehetőséghez biztosít szabad hozzáférést, méghozzá húsz nyelven.