Emma
9 °C
26 °C

A magyarok olcsók, és hajlandók sokat dolgozni

2006.11.24. 07:32
Faipari mérnökök jelentkezhetnek németországi munkára a munkaügyi központoknál, Írországban folyamatszervező mérnök, informatikus, kereskedelmi képviselő is találhat állást. Ám nem csak a felsőfokú végzettségű magyarokat várják külföldi munkára: a Foglalkoztatási Hivatal adatai alapján továbbra is népszerűek a hentesek, a pincérek, a pékek és az eladók.

Számukra a legtöbb munkalehetőséget most Ciprus kínálja. A külföldön elhelyezkedő magyarokat főleg az építő-, a vendéglátóipar és az egészségügy szívja fel, megbecsülik őket, mert olcsók és sokat hajlandók dolgozni - mondta a Világgazdaságnak Kiss Gabriella. A KG International Kft. ügyvezetője hozzátette: míg a külföldi építőiparban a magyar kőművesek, asztalosok, bádogosok a legkapósabbak, a vendéglátás a szakácsokat, a felszolgálókat várja.

Úgy tűnik, az élet igazolja a GKI számításait, miszerint a magyarok migrációs szándékának komolyságát az iskolázottság, a képzettség is befolyásolja. Szerény a szándék az iskolázatlan népesség körében és a csak általános iskolát végzetteknél, míg a szakmunkásoké a legerősebb, 6 százalékuk tervez valamilyen módon külföldi munkavállalást - fogalmazott a témában végzett elemzésével kapcsolatban Viszt Erzsébet, a GKI kutatója. Kiemelte: meglepő, hogy ennél gyengébb a felsőfokú végzettségűek migrációs potenciálja. Vélhetően ezt az okozza, hogy körükben magas az olyan képzettségűek aránya, akik nem számítanak arra, hogy sikeresek lesznek a külföldi munkaerőpiacon (például tanítók, tanárok), ám a magas képzettséget igénylő egyes foglalkozásokban nagyobb az érdeklődés (például orvosok, villamosmérnökök, informatikusok körében).

A GKI elemzéséből kiderült: kiemelkedően magas a munkanélküliek körében a migráció gondolata. Ezt erősítette meg Küzmös László, a GWH Zrt. vezérigazgatója is. Hangsúlyozta: különösen az állástalan pályakezdők próbálnak más országban szerencsét. Legyen szó diplomásokról, szakképzettekről, a legtöbbjük nem válogatós, szakképzettséget nem igénylő munkaköröket is elvállal. Érdekesség, hogy a Banburyben lévő, Mini Morris-üléseket gyártó 200 fős cég dolgozóinak a fele magyar munkavállaló.