Klaudia
-4 °C
2 °C

Javult a külkereskedelmi mérleg

2004.03.10. 12:07
A januári hiány alig hatvan százaléka az előző évinek. Jelentősen javult az egyensúly a fejlett országok felé, a fejlődők importja azonban még mindig ötször nagyobb, mint a feléjük irányuló export.
Mint az a KSH összeállításából kiderült, idén januárban az ország 804 milliárd forint értékben exportált, míg az import összege elérte a 840 milliárd forintot. A forgalom értékének növekedése kivitelben 22, behozatalban pedig 17 százalékra tehető, a 2003. januári adatokhoz képest. A külkereskedelmi mérleg 36 milliárd forint hiánnyal zárta az első hónapot, amely 23 milliárd forinttal alacsonyabb a tavaly januárinál.

Növekvő export

Valamennyi árufőcsoport forgalma jelentősen meghaladta a megelőző év első hónapjában regisztrált értékeket, úgy hogy az export növekedési üteme valamennyi termékcsoportnál felülmúlta az importét. A külkereskedelmünk több mint felét kitevő gépek és szállítóeszközök forgalma mindkét irányban több mint húsz százalékkal, míg a mintegy harminc százalékos részesedésű feldolgozott termékeké tíz százalékot meghaladó mértékben nőtt.

A kereskedelmi mérleg javulását a fejlett országokkal folytatott kereskedelemben már korábban is kimutatott aktívum növekedése eredményezte. A fejlődő országok vonatkozásában a kivitel 75 százalékos növekedése csak részben tudta ellensúlyozni a több mint ötször nagyobb értékű behozatal negyven százalékos bővülését. A közép- és kelet-európai országokkal lebonyolított forgalomban a deficit mértéke számottevően nem változott.

A forint januárban a megelőző év azonos hónapjához viszonyítva nyolc százalékkal gyengült, ami a forgalmunkban meghatározó súllyal rendelkező euróhoz viszonyított 11 százalékos leértékelődésből és a dollárhoz mért hét százalékos erősödésből adódott.