Szilárda
-4 °C
3 °C

Autógyártó nagyhatalom vagyunk

2007.02.08. 10:34
Hiába drágultak az importunkban meghatározó szerepet játszó energiahordozók, az export tavaly is dinamikusabb bővült, a külkereskedelmi mérleg 152 milliárd forinttal javult. Az exportban húz az autó- és az lcd tv-gyártás.

Az előzetes adatok szerint 15 325 milliárd forint volt 2006-ban a kivitel értéke Magyarországról - tette közzé a KSH a 2006. január-novemberi tényadatok és a decemberre vonatkozó első becslés alapján. A behozatal értéke 15 893 milliárd forint volt. Az export értéke 23, az importé 21 százalékkal nőtt a 2005. évi szinthez képest. Euróban számolva a kivitel értéke 16, a behozatalé 13 százalékkal bővült.


A külkereskedelmi mérleg hiánya 568 milliárd forint (2134 millió euró) volt, ami 152 milliárd forinttal (770 millió euróval) kevesebb a tavalyelőttinél. 2006. decemberben - a KSH első becslése szerint - a kivitel értéke 1216 milliárd forintot, a behozatalé 1237 milliárd forintot ért el, ami az export esetében 14, importban 12 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest. A decemberi kivitel 70, a behozatal 67 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk.

Az autóipar nagyon erős húzóerő az exportban - mondta az Index érdeklődésére Herzog Tamás, a KSH osztályvezetője. Kész autókat elsősorban Lengyelországba vittek Magyarországról, az autómotorok szállítása pedig Szlovákiába és Csehországba ugrott meg. Az export másik jelentős összetevőjét a híradás-technikai termékek adják: a mobiltelefon-gyártás és kivitel évek óta magas szinten áll, tavaly jelentősen felerősödött az lcd-tévék gyártása és exportja is. Mivel utóbbiakhoz az alapanyag döntően ázsiai országokból, Koreából és Tajvanról érkezik, ezekkel szemben a mérlegünk romlott. A kész tévéket döntően Németországba, Franciaországba és Angliába szállítjuk.

A külkereskedelmi mérleg javulása - mint a fenti adatokból is látszik - az import bővülésével párhuzamosan ment végbe, de folytatódott a három éve töretlen tendencia, miszerint a kivitel volumene még nagyobb arányban növekszik. Herzog Tamás kiemelte: a behozatal esetében döntő jelentőségűek az energiahordozók, amelyek mennyisége nem, ára viszont jelentősen emelkedett az idei év első felében. Ennek köszönhető, hogy a mérleg nem javult nagyobb mértékben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!