Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Hárommilliárd euró a külkereskedelmi hiány

2003.09.08. 12:45
Az idén az első hét hónapban a külkereskedelmi áruforgalom hiánya 2,98 milliárd euró volt, 20,82 milliárd euró export és 23,8 milliárd euró import mellett az előzetes adatok szerint - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.
Az idén az első félévben 17,787 milliárd euró export és 20,199 milliárd euró import mellett 2,412 milliárd euró volt a hiány. Tavaly az első hét hónapban a külkereskedelmi deficit 1,75 milliárd eurót tett ki. Az idén január-júliusban a bázishoz képest az export 2,6 százalékkal csökkent, míg az import 2,9 százalékkal nőtt. Forintban számolva 2003 első hét hónapjában az export 5.174,7 milliárd forintot, az import 5.916,9 milliárd forintot tett ki, s így 742,2 milliárd forint hiány alakult ki. A forintban számolt forgalom kivitelben 0,7 százalékkal csökkent, a behozatalban 4,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Gyorsabban növő behozatal

A KSH közlése szerint a behozatal növekedési üteme a hetedik hónapban is meghaladta a kivitelét, a forgalom két iránya között mért ütemkülönbség azonban - elsősorban az export július havi 6 százalékos élénkülése miatt - 5 százalékpontra csökkent a második negyedévi 9 százalékpontról. A forint az első hét hónap során összességében 2 százalékot erősödött a kiemelt devizákhoz képest, amelyen belül az euróhoz viszonyítva 2 százalékkal gyengült, a dollárhoz képest viszont 17 százalékkal erősödött.

A behozatal növekedése elsősorban a fogyasztási és beruházási célú import bővülésével, illetve az energiahordozók behozatalának növekedésével magyarázható. Az árufőcsoportok közül a legnagyobb mértékben, 12 százalékkal az energiahordozók forgalma emelkedett, azon belül a 228 milliárd forintért behozott földgáz importja 18 százalékkal, a 181 milliárd forint értékben átvett kőolaj és kőolajtermékek forgalma pedig 8 százalékkal.

Alacsonyabb aktívum a fejlett országoknál

A 2002. év azonos időszakival összehasonlítva mindhárom főbb országcsoporttal romlott a kereskedelmi mérleg. Az egyenleg romlása a fejlett országokkal folytatott kereskedelemben volt a legmarkánsabb: a 199 milliárd forintos aktívum 294 milliárd forinttal maradt el a 2002 első hét havitól. A közép- és kelet-európai országokkal folytatott külkereskedelem értéke jelentősen, kivitelben 14, behozatalban pedig 13 százalékkal nőtt. Az export nagyobb ütemű bővülése ellenére az egyenleg ebben a relációban is romlott: a hiány 17 milliárd forinttal nőtt, 225 milliárd forintot tett ki. A fejlődő országokkal folytatott kereskedelem egyenlege csekély mértékben, 3 milliárd forinttal esett vissza. A Kínából származó behozatal megközelítőleg negyedével bővült, miközben a kivitel csak 4 százalékkal, s így a 342 milliárd forintot kitevő passzívum 71 milliárd forinttal kedvezőtlenebb, mint 2002 január-júliusában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?