Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Veszik a magyar mobilokat

2004.03.26. 10:24
Egyre több televíziót, videót exportálunk, de a magyar hús is kelendő az unió piacain.
A KSH kimutatása szerint idén januárban a kivitel volumene 18 százalékkal, a behozatalé 12 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A forint 2004 januárjában az előző év azonos időszakához képest a főbb devizákkal szemben nyolc százalékkal leértékelődött: a forgalomban meghatározó súlyú euróhoz viszonyítva 11 százalékos gyengülés, míg a mintegy 14 százalékos arányt képviselő dollárhoz képest hét százalék körüli erősödés volt tapasztalható.

Fordulat

A kivitel volumene 2003 májusáig mérsékeltebb ütemben nőtt, mint a behozatal. Ezt követően az export növekedési üteme hónapról hónapra meghaladta az importét.

A kivitel volumene a forgalomból közel 65 százalékkal részesedő gépek és szállítóeszközök körében közel 25 százalékkal nőtt: 2004 januárjában folytatódott a - televíziókat és videókat, mobiltelefonokat, valamint ezek részegységeit is tartalmazó híradás-technikai berendezések forgalmának dinamikus bővülése.

A gépkivitel több mint nyolcvan százaléka az Európai Unióba irányult, ahol a forgalom volumene húsz százalékkal nőtt. Megkétszereződött - szintén a híradás-technikai termékeknek köszönhetően - a fejlődő országokba irányuló gépexport. Az élelmiszerek, italok és dohány exportja - a 2003. évi stagnálást követően - 2004 januárjában húsz százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

Több húst

Jelentős mértékben nőtt az Európai Unióba és a Japánba irányuló hús és húskészítmény-, valamint a Svájcba és Romániába irányuló gabonakivitel. A behozatal volumene a forgalom több mint felét jelentő gépek és szállítóeszközök körében - az export növekedésével összefüggésben - húsz százalékkal emelkedett: számottevően bővült a híradás-technikai készülékek, valamint a villamos gépek (ezen belül az elektromos alkatrészek és az integrált áramkörök) importja.

A fejlődő országok viszonylatában - különösen a Kínával, Koreai Köztársasággal és Malajziával megélénkülő forgalomnak köszönhetően - ötven százalékkal nőtt a gépbehozatal volumene. Az energiahordozó-import volumene nem változott: a kőolaj és a földgáz importjának csökkenését ellensúlyozta az elektromos energia növekvő behozatala.

A három százalékos kiviteli forintárszint-növekedésen belül a gépek és szállítóeszközök árszínvonala kissé emelkedett, míg az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportárszintje - főként a gabona jelentős árszintemelkedésének következtében - tíz százalékos növekedést mutat.

Árszintemelkedés

Az öt százalékos behozatali árszintemelkedésen belül a gépek és szállítóeszközök árszintje mintegy három százalékkal emelkedett: a legnagyobb árucsoportok, a híradás-technikai berendezések és a villamos gépek árszintje gyakorlatilag nem változott, a többi árucsoporté nőtt. Az energiahordozó-import árszínvonala - a földgáz jelentős árszintnövekedése és a kőolajtermékek mérsékelt árszintcsökkenése következtében - nyolc százalékkal emelkedett.

A 2004. januári forgalom devizaárszintje - figyelembe véve a forintárfolyam változását - exportban több mint négy százalékkal, importban három százalékkal csökkent.