Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Ötödével nőtt az export

2004.04.23. 10:53
Az idei év első két hónapjában a kivitel 20 százalékkal, a behozatal 15 százalékkal nőtt, ezen belül februárban az export 21, az import 17 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. 2003 utolsó negyedévétől az export növekedési üteme minden hónapban magasabb volt, mint az importé - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.
A behozatal bővülése 2004 első két hónapjában tovább folytatódott. A kivitel volumene 2003 májusáig mérsékeltebb ütemben nőtt, mint a behozatal. Ezt követően az export növekedési üteme hónapról hónapra meghaladta az importét - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal.

Az EU-val kereskedünk

A kivitel mértéke január-februárban ötödével emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoportban - mely az összforgalomból 64 százalékkal részesedik - 28 százalékos növekedés történt. A gépkivitel több mint négyötöde az Európai Unióval bonyolódott le, ahol a forgalom volumene 24 százalékkal nőtt: mintegy másfélszeres volt a növekedés a televízió- és videokészülékeket és mobiltelefonokat is tartalmazó híradás-technikai termékek körében, és jelentősen nőtt az energiafejlesztő gépek közül a gépjárműmotorok kivitele is. Megkétszereződött az alacsonyabb forgalmi részarányt képviselő fejlődő országokba irányuló gépexport: kiemelkedően bővült a híradás-technikai berendezések, továbbá az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezések forgalma.

A behozatal volumene összességében mintegy 15 százalékkal emelkedett 2003 január-februárjához képest. A forgalom több mint felét kitevő gépek és szállítóeszközök importja 21 százalékkal nőtt, ezen belül a legjelentősebb kereskedelmi partnerünkkel, az Európai Unióval szemben mérsékeltebben, 10 százalékkal. A fejlődő, valamint a közép- és kelet-európai országokból származó gépimport egyaránt 40 százalékkal lett magasabb, főként a villamos gépek számottevő bővülésének következtében.

Elsősorban a híradás-technikai cikkek exportjával összefüggésben a feldolgozott termékek behozatala 11 százalékkal emelkedett, ezen belül mintegy harmadával bővült a fejlődő országokból és a közép- és kelet-európai országokból származó import. A kivitel forintárszintje 3, a behozatalé 4 százalékkal nőtt az év első két hónapjában, s ez cserearányaink kismértékű (1 százalékos) romlását vonta maga után.