Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Nőtt az igény a magyar termékekre

2004.12.09. 08:02
Az első tíz hónapban közel tízezermilliárd forint értékű árú érkezett az országba, valamivel több, mint amennyit exportáltunk. Az említett időszakban a forint kismértékben felértékelődött.
Az idei első tíz hónapban a kivitel értéke 9014 milliárd forint, a behozatalé 10 009 milliárd forint volt, ez a forgalom 15 százalékos növekedését jelenti mindkét irányban - derül ki a KSH előzetes adataiból. A külkereskedelmi mérleg hiánya 995 milliárd forint, 101 milliárd forinttal több az egy évvel korábbinál. Októberben az export értéke 981 milliárd forint, az importé 1076 milliárd forint volt, így a mérleg hiánya 95 milliárd forintra tehető.

Növekedett

A kivitel és a behozatal forintértéke egyaránt hat százalékkal haladta meg a 2003. októberi szintet. A külkereskedelmi forgalom értékelésekor figyelembe kell venni az árfolyamváltozások hatását, amelyek az év különböző időszakaiban eltérő irányban és erőteljesen befolyásolták a forgalom alakulását.

Az első félévre a forint lassuló leértékelődése volt jellemző: a januári - a megelőző év azonos időszakához viszonyított - nyolc százalékos értékvesztés májusra 2 százalékosra mérséklődött, júniusra pedig már felértékelődés volt a jellemző. A forint felértékelődésének üteme a harmadik negyedév során gyorsult, mértéke 2003 azonos negyedévéhez képest öt-hat százalékos volt, de a negyedéven belül is 2 százalékos felértékelődést lehetett tapasztalni.

Kétszámjegyű

A részletes adatok szerint az év első kilenc hónapjában a külkereskedelmi mérleg hiánya mintegy kilencszázmilliárd forint volt, azaz a passzívum 94 milliárd forinttal növekedett. Az első félévében a külgazdasági folyamatokban folytatódott a 2003 második felében kezdődött növekedés. Az első hat hónap során a behozatal és a kivitel volumene is erőteljesen, 19-20 százalékkal növekedett a megelőző év azonos időszakához képest.

Az első negyedévben az export négy százalékponttal nagyobb mértékben nőtt, mint az import, a következőben viszont a behozatal volumenének bővülése haladta meg a kivitelét. A harmadik negyedév folyamataira a növekedési ütem markáns csökkenése jellemző, ennek ellenére a növekedés még mindig kétszámjegyű. Összességében az első kilenc hónap alatt az export volumene 17, az importé 16 százalékkal nőtt a megelőző év azonos időszakához képest.