Klaudia
-3 °C
3 °C

Kuncze az ellenzékkel levelez adóügyben

2004.10.14. 20:43
Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke nyílt levelet küldött Orbán Viktornak, a Fidesz és Dávid Ibolyának, az MDF elnökének csütörtökön, hogy támogassák az árfolyamnyereség-adó bevezetése ellen benyújtott SZDSZ-es módosító javaslatot. Dávid Ibolya nyílt válaszlevelében azt írta, hogy az SZDSZ nélkül nem lehet bevezetni ezt az adónemet, ugyanakkor várja a kisebbik kormánypárt támogatását az örökösödési illeték eltörléséhez.
"Őszinte örömömre szolgál, hogy a Fidesz mostanában egyre többet beszél az adócsökkentés fontosságáról" - írta Kuncze Gábor a legnagyobb ellenzéki párt elnökének, az MTI-hez is eljuttatott levelében.

"A szavazásnál bizonyíthatnak"

"Az árfolyamnyereség-adóról szóló szavazásnál Önök bebizonyíthatják: valóban az adócsökkentés pártján állnak. Ezúton kérem, támogassák az SZDSZ módosító javaslatát! Így jövőre a kormány által eredetileg tervezettnél is nagyobb mértékű adócsökkentés valósulhat meg Magyarországon" - áll Kuncze Gábor levelében.

Az MDF elnökéhez címzett levelében Kuncze Gábor azt hangsúlyozza: "Úgy tűnik, több kérdésben - ilyen például a privatizáció - Önök is a liberális megoldást pártolják. Ezt az SZDSZ elnökeként csak üdvözölni tudom". Kuncze Gábor ezért levelében azt kéri, hogy az MDF szavazataival támogassa az SZDSZ módosító indítványát.

Az SZDSZ elnöke mindkét levélben hangsúlyozza: "az árfolyamnyereség-adó mindenkit sújt (...) az állampolgárok százezreit érintené kedvezőtlenül ez a döntés". Dávid Ibolya Kuncze Gábornak címzett, az MTI-hez is eljutatott levelében azt írta: "talán nem mondok újat azzal, hogy mint kormánypárt, Önök nélkül nem lehet bevezetni ezt az adónemet".

Dávid: cinikus az SZDSZ magatrtása

"Mindezek miatt, az SZDSZ álláspontját cinikusnak tartjuk: a nyilvánosság előtt ellenzik az árfolyamnyereség-adót, ugyanakkor mégis olyan helyzetet teremtettek a parlamentben, amelyben lehetővé vált az árfolyamnyereség-adó bevezetése" - áll a dokumentumban. Mint olvasható, az adócsökkentés fontosságában a két párt egyetért, de az ellenzéki párt a kisebbik kormánypárt privatizációs stratégiáját nem tudja támogatni. Az MDF az SZDSZ támogatását várja "a legerkölcstelenebb adónem, az örökösödési illeték eltörléséhez is" - írta Dávid Ibolya.