Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Magyar kupola alatt játsszák a vébé puszani meccseit

2002.06.03. 10:49
A magyar válogatott nem jutott ki a labdarúgó-világbajnokságra, magyar vállalat azonban akad a résztvevők között. A vasárnapi Paraguay-Dél-Afrika találkozót a dél-koreai Puszanban a győri Graboplan Kft. által készített kupola alatt játszották. A cég közreműködik a berlini olimpiai stadion fedelének elkészítésében is.
Magyar vállalat készítette a dél-koreai Puszan város stadionjának kupoláját. A hatalmas plasztikus teflon bevonatú vásznat és a merevítő szerkezetet az egykori Graboplast-leánycég, a Graboplan Sátorgyártó és Műszaki Konfekció Kft. gyártotta és szállította a világbajnokságra. A kupola alatt 60 ezer férőhelyes stadion húzódik meg.

Az amerikai beszállító lassú volt

A cég a milliárd forintos nagyságrendű beruházást mintegy négy hónap alatt hajtotta végre, ugyanis a pályázaton nyertes amerikai beszállító voltaképp kidőlt a sorból: a rendezők a munkatempója miatt visszavonták a megbízatást és új beruházó után néztek.

Az anyagot a Hyundai fizette

Ekkor esett a választás a szintén pályázó Graboplanra, amely rendkívül rövid idő alatt vállalta a kupola szállítását. A tető anyagának költségeit a Hyundai finanszírozta - válaszolta lapunknak Varga Tamás ügyvezető, aki szerint a vállalat a banki garanciát egy német üzleti partner kapcsolatai révén tette le a megrendelők asztalára. (A németek tulajdonrészt akartak a magyar társaságból, ám a kapcsolat üzleti jellegű maradt, ettől függetlenül a puszani üzletből a német fél is részesedett.) A magyar vállalat a munkaköltségeket finanszírozta. A cég az elemeket repülővel szállította a stadionhoz, s helyben szerelte össze.

1,7 milliárdos bevétel

Graboplan jelenleg három magánszemély tulajdonában van, akik a privatizáció során szereztek 100 százalékos tulajdont. A főként sátrakat előállító társaság néhány éve váltott a modernebb, az időjárás viszontagságait jobban bíró teflon bevonatú vásznak előállítására. Így kapott lehetőséget a hannoveri világkiállításon a magyar pavilon kupolájának elkészítésére. A világbajnokságon azért pályáztak, mert nem szerettek volna a piac szezonalításától függeni. A Graboplan tavalyi nettó árbevétele 1,7 milliárd forint volt, az ügyvezető elmondása szerint ebben nincs benne a tetőszerkezetek anyagköltsége.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!