Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar kupola alatt játsszák a vébé puszani meccseit

2002.06.03. 10:49
A magyar válogatott nem jutott ki a labdarúgó-világbajnokságra, magyar vállalat azonban akad a résztvevők között. A vasárnapi Paraguay-Dél-Afrika találkozót a dél-koreai Puszanban a győri Graboplan Kft. által készített kupola alatt játszották. A cég közreműködik a berlini olimpiai stadion fedelének elkészítésében is.
Magyar vállalat készítette a dél-koreai Puszan város stadionjának kupoláját. A hatalmas plasztikus teflon bevonatú vásznat és a merevítő szerkezetet az egykori Graboplast-leánycég, a Graboplan Sátorgyártó és Műszaki Konfekció Kft. gyártotta és szállította a világbajnokságra. A kupola alatt 60 ezer férőhelyes stadion húzódik meg.

Az amerikai beszállító lassú volt

A cég a milliárd forintos nagyságrendű beruházást mintegy négy hónap alatt hajtotta végre, ugyanis a pályázaton nyertes amerikai beszállító voltaképp kidőlt a sorból: a rendezők a munkatempója miatt visszavonták a megbízatást és új beruházó után néztek.

Az anyagot a Hyundai fizette

Ekkor esett a választás a szintén pályázó Graboplanra, amely rendkívül rövid idő alatt vállalta a kupola szállítását. A tető anyagának költségeit a Hyundai finanszírozta - válaszolta lapunknak Varga Tamás ügyvezető, aki szerint a vállalat a banki garanciát egy német üzleti partner kapcsolatai révén tette le a megrendelők asztalára. (A németek tulajdonrészt akartak a magyar társaságból, ám a kapcsolat üzleti jellegű maradt, ettől függetlenül a puszani üzletből a német fél is részesedett.) A magyar vállalat a munkaköltségeket finanszírozta. A cég az elemeket repülővel szállította a stadionhoz, s helyben szerelte össze.

1,7 milliárdos bevétel

Graboplan jelenleg három magánszemély tulajdonában van, akik a privatizáció során szereztek 100 százalékos tulajdont. A főként sátrakat előállító társaság néhány éve váltott a modernebb, az időjárás viszontagságait jobban bíró teflon bevonatú vásznak előállítására. Így kapott lehetőséget a hannoveri világkiállításon a magyar pavilon kupolájának elkészítésére. A világbajnokságon azért pályáztak, mert nem szerettek volna a piac szezonalításától függeni. A Graboplan tavalyi nettó árbevétele 1,7 milliárd forint volt, az ügyvezető elmondása szerint ebben nincs benne a tetőszerkezetek anyagköltsége.