Árpád
-2 °C
3 °C

Fradi-pálya, laktanya, rezidencia, pszichiátria: minden eladó

2007.02.14. 10:42
Idén 70-75 ingatlan eladását tervezi a Kincstári Vagyoni Igazgatóság. Ezekből az ingatlanértékesítésekből 20 milliárd, a kormányzati ingatlanok ettől független eladásából 100 milliárdos bevételt vár a KVI, amely 2005-ös vagyonkezelői tevékenységét nagyon súlyos kritikákkal illette a számvevőszék. Az ÁSZ szerint akkor egyetlen kijelölt vagyonelemet sem adtak el. Tény: a most is értékesíteni tervezett Béla király úti volt kormányrezidenciától évek óta próbálnak megszabadulni.

Mintegy 73-75 ingatlan szerepel a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) idei értékesítési listáján &ndah; mondta Császy Zsolt, a KVI vagyonkezelési főosztályának vezetője szerdán. A listát hivatalosan a jövő héten teszi közzé a KVI, amely a pályázati úton értékesítendő ingatlanokból 20 milliárd forintnyi bevételt vár.

Ebben a listában és a 20 milliárdos bevételi tervben nem szerepelnek a kormányzati negyed megépítése miatt eladni tervezett ingatlanok. A mintegy 100 milliárd forint értékűre becsült fővárosi kormányzati ingatlanok értékesítése ugyanis ettől függetlenül történik.

Laktanya árából kórház

A jövő heti listán szerepel egyebek között a fővárosi Fradi-pálya, az egykori Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának Wesselényi utcai épülete, az Országos Pszichiátriai Intézet Völgy utcai épülete és a Béla király úti volt kormányrezidencia. Utóbbit már évek óta próbálják értékesíteni, eddig sikertelenül.

Az idén számos honvédelmi ingatlan értékesítésére is sor kerül. Eladnák például a margitszigeti Európa-házat és a Mária Terézia-laktanyát, ezek vételárából a korábbi megállapodás szerint a honvédkórház felújításának finanszírozását fedezik.

Tavaly mintegy 35 milliárd forintnyi állami ingatlan értékesítésére kötöttek szerződést, ebből az év végéig 15 milliárd forint folyt be, közölte Zelles Sándor, a KVI vezérigazgatója, aki a 2006-os értékesítések közül két projektet emelt ki. A tévészékház felépítésével és üzemeltetésével megbízott cég, a Millennium Média Kft. eladásából 7,4 milliárd forintra született szerződés, míg a Club Aliga pályázatán 5,5 milliárd forintos ajánlattal nyert a Pro-Mot Kft. decemberben. Mindkét tavaly indult projekt ellenértéke az idén folyik be a kincstárba.

Középtávon, három éven belül akár egymilliárd eurónyi ingatlannal kapcsolatos bevétel is elképzelhető – mondta Zelles Sándor. Ebben jelentős részt képvisel a kormányzati negyed által érintett ingatlanállomány.

Kritikus 2005

A KVI vagyonértékesítési és vagyonkezelési tevékenysége miatt az Állami Számvevőszék tavaly komoly kritikákat fogalmazott meg. Az ÁSZ-nak a 2005-ös költségvetés végrehajtásáról szóló jelentését ismertető Kovács Árpád számvevőszéki elnök "nagyon kellemetlen meglepetésnek" nevezte a kincstári vagyonkezelés helyzetét. A KVI 2005-ben egyetlen vagyonelemet sem adott el, ami értékesítésre ki volt jelölve, az értékesítést nem az vezényelte, mit akarnak eladni, hanem az, mire ki jelentkezett be, fogalmazott tavaly nyáron az ÁSZ elnöke.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?