Piroska
3 °C
3 °C

A KVI megmarad, az ÁPV-nek vége?

2006.09.08. 11:00
Még az idén új törvényjavaslat kerül az Országgyűlés elé kerül az állami vagyonhasznosításról - értesült a Napi Gazdaság. A lap információi szerint a készülőben lévő javaslat az Állami Számvevőszék által a zárszámadással kapcsolatos számos kifogásra is megoldási javaslatokat kínál.

Ezek között is kiemelt jelentőségű az állami vagyonkataszter ügye, ami az ÁSZ munkatársai szerint az előző évek fejlesztései ellenére sem tekinthető zárt rendszernek. A kritika sok esetben jogos, de nem feltétlenül a KVI vagy a Pénzügyminisztérium hibájából hiányos a nyilvántartás - vélik az államháztartási folyamatokat ismerő szakértők. A pontatlanságok egyik oka, hogy az ingatlanokat kezelő szervezetek nem, vagy nem időben küldik meg részjelentéseiket, illetve "elfelejtenek" beírni egyes vagyontárgyakat.

Így fordulhat elő, hogy - akárcsak tavaly - olyan ingatlanok értékesítésére is sor kerülhet, amelyek nem szerepeltek a KVI nyilvántartásában. Az ellenőrzések során néhány esetben annak a lehetősége is felmerült, hogy a vagyonkezelő szervezet nem tud elszámolni egyes tételekkel, de a problémát általában az okozta, hogy a KVI-nél nem tudták, "hogyan" kerültek hozzájuk egyes ingatlanok.

A vagyonhasznosításról szóló törvényben várhatóan a területen működő állami szervezetek új struktúráját is meghatározzák. A két legfontosabb szervezet, a KVI és az ÁPV Rt. összevonása nem került le a napirendről - mondták a pénzügyi tárca sajtóosztályán. A valószínűbb forgatókönyv így az ÁPV Rt. beolvasztása lehet, mivel a KVI biztosan megőrzi helyét a kormányzati szerkezetben.

Egy júniusi kormányhatározat ugyanis 2006. december 31-éig szab határidőt a KVI egységes vagyonkezelő szervezetté történő alakítására, aminek keretében átvenné az eddig minisztériumi kezelésben lévő ingatlanokat is. Az átszervezés során néhány céget - például az Xterrum Immobilia Ingatlanhasznosító Kft.-t - végelszámolnak, illetve már tavaly egyes létesítmények átkerültek a szintén megszüntetésre ítélt Sportfolió Kht.-től a szervezethez.

A KVI megmaradása mellett szólhat az az érv is, hogy ingatlan-nyilvántartása egy nagyságrenddel nagyobb, mint az ÁPV Rt.-é, és a minisztériumi feladatok átvételével várhatóan a jelenlegi mintegy 300 fő többszörösére nőhet a létszám. A Nemzeti Földalapkezelő szervezet ügyében a kormány eddig csak a beolvasztás vizsgálatának megkezdéséről döntött. A Napi Gazdaság úgy tudja, a döntés a mai napig nem született meg, bár a miniszter már felszólította az NFA vezetését a működés hatékonyságának javítására. A Nemzeti Lóverseny Kft. privatizációjáról szóló jogszabály előkészítése késik. A koncesszió eladásáról viszont csak a privatizációt követően kezdődhetnek meg az egyeztetések.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!