Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-6 °C
2 °C

Piaci pánik a kormányválság miatt

2008.03.31. 10:22
Idegesen reagáltak a piacok a kormányválságra. Az elemzők féltik a reformokat, van, aki előrehozott választásról beszél. A forint gyengül, akárcsak a pesti tőzsdeindex, bár utóbbi mozgása a régiós trendbe illik. A legnagyobb problémák az állampapírpiacon vannak. Arra a hírre, hogy az SZDSZ kilépne a kormányból, az addigi gyengülés zuhanásba váltott át.

A kormányválság híre már hétfő délelőtt bizalmatlanságot eredményezett a piacokon és az elemzők között is: a tőzsde és a forint egyaránt 1 százalékot gyengült a reggeli órákban, míg az állampapírok hozamai 0,4-0,5 százalékponttal emelkedtek. A hanyatlás akkor váltott zuhanásba, amikor az SZDSZ-frakció bejelentette, hogy – minisztereinek és államtitkárainak a kormányból való visszahívásával – kezdeményezte a koalícióból való kilépést.

A hír megjelenését követően perceken belül 261 forint fölötti szintre drágult az euró, így a forint több mint kéthetes mélypontra süllyedt. A tőzsdeindex, amely már délelőtt több mint 2 százalékos mínuszban volt, perceken belül újabb 300 pontot esett, és elérte a mínusz 4 százalékot a BUX.

Az MSZP és az SZDSZ 2002 óta tartó koalíciós együttműködésében eddig egyetlen válság – sem a D-209-es ügy, sem a Medgyessy Péter 2004-es bukása – sem váltott ki ilyen hatást a forintpiacon. A forint mostani gyengülésébe nyilván az is belejátszik, hogy most a kimenetek szélesebb skálán mozognak, a politika hitelessége pedig minden korábbinál gyengébb – vélekednek a Portfolio.hu elemzői.

A Portfolio.hu elemzői szerint a következő hetekben kialakuló politikai erőviszonyok aligha lesznek stabilak. Bármilyen, ma látható forgatókönyv valósul meg gazdasági szempontból az összes kimenetnek van két közös nevezője. Az egyik a reformok leállítása, mivel az érdemi reformpolitikát letudottnak tekinti a szocialisták minden csoportja. A népszerűség növelését inkább a kiigazítási sokk enyhülésében, az uniós forrásokban, és az ellenfelekkel szembeni konfrontatívabb kommunikációban látják a szocialisták. A másik az, hogy emiatt a következő két évben érdemi kormányzás nem lesz az országban, amit a jelenlegi hitelesség mellett a külföldi befektetők és a hitelminősítő intézetek bizonyára nem fognak tétlenül nézni.

Piaci és elemzők reakciók hétfő délelőtt

Veszélyben a kormánykoalíció Magyarországon üzenettel adott ki hírt, illetve kommentárt a Financial Times és a svéd SEB Bank a hétvégi magyar belpolitikai fejleményekről. Az elemzők egy része előrehozott választásokra számít, de akik nem várják ezt – például a Goldman Sachs –, azok is azt mondják, hogy a politikai feszültség tovább fog nőni, ami veszélybe sodorhatja a reformokat.

A piac és elemzői aggodalmakról jól árulkodnak a hétfő reggeli árfolyamokat. A forint árfolyama nagyjából 1 százalékos eséssel reagált a kormányválságra. Az euró ára a 257,70-es szint közeléből 260-ig emelkedett egyetlen óra alatt. A mostani árszint a forint árfolyamának kéthetes mélypontját jelenti. A forintpiaci fejleményeket ma döntően befolyásolhatja az is, milyen kamatdöntést hoz a monetáris tanács.

Menekülnek az állampapíroktól

Bár közvetlenül kevesebbeket érint, a válság eddigi legnagyobb vesztese az állampapírpiac. Az előző koalíciós feszültségeket is ez a szektor szenvedte meg leginkább, azonban a mostani megrendülése súlyosabb az eddigieknél. A D-209-es ügy idején csak 0,05-0,15 százalékontos hozamemelkedések voltak, Medgyessy bukása már 0,3-0,4 százalékpontot jelentett, míg most a válság kezdetén már 0,4-0,5 százalékpontos hozamemelkedésnél járunk. A helyzetet fokozza, hogy a pénzpiaci válság miatt általánosan is rossz a befektetői hangulat.

Ugyancsak mínuszban van a pesti tőzsdeindex, a BUX is, amely már nyitáskor 1 százalékkal mélyebben kezdte a napot, mint ahol pénteken zárt. Bár a részvénypiac – amelyek a korábbi kormányválságokat is viszonylag simán úszta meg – részben a nemzetközi trendek miatt is gyengül, mivel a térség valamennyi vezető tőzsdéje mínuszban tartózkodik, a BUX nagyobbat esett a többinél, 11.30-kor már több mint 2 százalékos mínuszban tartózkodott.

Összeomlás szélén a koalíció

Az elemzők első reakciói sem túl biztatóak. Az, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök menesztette Horváth Ágnest, egyet jelent azzal, hogy a fontos, de népszerűtlen egészségügyi reformokat megállította – kommentálták a ma reggeli eseményeket a svéd SEB Bank elemzői. Szerintük ez az egész kormány reformpolitikájára is kihat, és egyúttal a koalíció bomlásához is vezethet.

Az összeomlás szélére került a kormánykoalíciós Magyarországon – állapítja meg ma reggeli cikkében a Financial Times internetes kiadása. A neves brit pénzügyi napilap megszólaltatta Szabados Krisztiánt, a Political Capital elemzőjét, aki azt mondta, hogy vagy kisebbségi kormányzás mellett, vagy néhány SZDSZ-es parlamenti képviselő "importálásával" kormányzó erőként "kihúzhatja" a 2010-es választásokig az MSZP.

Kétharmados Fidesz-kormány?

Nagyon valószínűtlenek a nyilvánvaló koalíciós feszültségek ellenére is, hogy előrehozott választások kiírására kerülne sor Zsoldos István tegnap késő esti kommentárjában, amelynek írása kapcsán még nem volt ismert, hogy ma reggelre behívatta magához Horváth Ágnes egészségügyi minisztert Gyurcsány Ferenc. A Goldman Sachs londoni elemzője szerint az előrehozott választások elleni legfőbb érv, hogy az az SZDSZ parlamentiből való kiesését és a Fidesz kétharmados többségét hozná a parlamentben, amely az alkotmány megváltoztatásához is elegendő lenne.

Zsoldos szerint annak nőtt az esélye, hogy az SZDSZ kilép a koalícióból és így a kisebbségi MSZP-s kormányt kívülről támogatja. Az elemző emlékeztet arra, hogy egyelőre továbbra sincs érdemi kihívója Gyurcsánynak az MSZP-n belül és a leváltási téma az egész év során elhúzódó lehet. A befektetési bank alap forgatókönyve továbbra is az, hogy Gyurcsány Ferenc a 2010-es választásokig kormányfő marad (bár az MSZP-pártelnöki posztról leválthatják) és az SZDSZ is a koalícióban marad.

Azzal is számol, hogy bár nem fordítják vissza a költségvetési konszolidáció eddigi eredményeit, de további deficitlefaragás már nem valószínű. Ha mégis időközi miniszterelnök cserére kerülne sor, akkor lazulna a fiskális politika, de a piac kényszerítő ereje korlátot szabhatna ennek. Nagy strukturális reformok megindítására már nem számít Zsoldos István, aki szerint a belpolitikai zaj, egy erős Gyurcsány-kihívó, vagy az SZDSZ kilépése a koalícióból rövid távú negatív hatást gyakorolna a magyar eszközárakra. Átfogó eladási hullámra csupán magyar belpolitikai okok miatt nem számít az elemző.

A reformoknak annyi

Horváth Ágnes menesztése nyomán elképzelhető kisebbségi kormányzás, miközben a kormány instabilitása fokozza a reformlendület teljes kifulladását – írják a Budapest Economics elemzői. Meglátásuk szerint ma reggel a forint mérsékelt leértékelődési nyomás alá fog kerülni a fejlemények hatására.

Míg 2004-ben az SZDSZ-es Csillag István gazdasági miniszter menesztése az akkori kormányfő, Medgyessy Péter leváltásához vezetett, Horváth Ágnes szintén SZDSZ-es tárcavezető mostani menesztése miatt most nincs annyi ereje ugyanerre a folyamatra az SZDSZ-nek – fejtette ki véleményét Tóth Gyula, aki szerint a fejlemények oda vezetnek, hogy a kormány visszavonja a regionális egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt, amely a most menesztett miniszterhez köthető.  • Vennék
  • Hírek