Ágnes
-1 °C
2 °C

Kevesebbet költünk gyógyszerekre

2006.04.13. 07:24
Márciusban összesen 29 milliárd forintot költöttek a medicinák támogatására, 3 milliárddal kevesebbet mint az előző hónapban: szakértői vélemény szerint most ért be a tavalyi fixesítés.

Összesen 29 milliárd forintot költöttek a gyógyszerkasszából márciusban, hárommilliárddal kevesebbet mint a második hónapban - mondta a NAPI Gazdaságnak Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgató-helyettese. Ez részben köszönhető csak annak, hogy a március általában a nyugodt, ezáltal a kisebb kiadással jellemezhető hónapok közé tartozik, emellett beérni látszik a fixesítés intézménye.

Lassan érik

A hatóanyag alapján történő fix támogatási rendszerben lévő medicinák körét tavaly júliusban bővítették jelentősen, így most 1200 patikaszer kapható ebben a formában.

Az intézkedés pénzügyi hatása valószínűleg azért késett mostanáig, mert az egy-egy készítményhez szokott betegeket nehéz átállítani egy másik gyógyszerre, akkor is, ha az jelentősen olcsóbb. Szakértők szerint a betegek többsége ilyenkor inkább vállalja a plusz költségeket, illetve ha ki is próbálja az olcsóbb medicinát, néhány hónapon belül visszatér a korábban használt termékhez.

Az új betegek azonban inkább az olcsóbb készítményeket választják. Mint Székely elmondta, az idén várhatóan 400 körül lesz a fixesítésbe bevont készítmények száma. Az OEP erről április végén zárja le a tárgyalásokat a gyártókkal.

Az első három hónapban összesen 89 milliárd forint ment el a medicinák támogatására, ez az éves kassza leosztása alapján 15 milliárd forinttal haladja meg az időarányos előirányzatot. A gyártók azonban 22,5 milliárd forinttal toldják meg a gyógyszerkasszát a kormánnyal kötött megállapodás alapján.