Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Az új lakások és a telkek drágulnak

2004.02.20. 16:37
Az idén legfeljebb kismértékű drágulás várható a használt lakások piacán, miközben az újaknál infláció feletti áremelkedés valószínű - derül ki az Ecostat prognózisából. Az építési telkek ára jelentősen nőhet.
Az Ecostat kutatóintézet által az ingatlan-beruházók és -forgalmazók, a lakosság, az önkormányzatok és a vállalkozások megkérdezése alapján elkészített felmérésből kiderül, hogy az idén az új lakások iránti kereslet várhatóan csökkenő ütemben bővül, miközben az új építésű kislakások iránti kereslet újra nő, s bővül az igényes kivitelű, drága lakások és házak piaca is. Az eladási ár várhatóan az inflációt meghaladó mértékben nő, népszerűek lesznek a nagyvárosi, rehabilitált területeken épülő lakások, s egyre több ingatlanhoz épül garázs is.

Csökken a lakótelepi lakások ára

A használt lakások esetében Budapesten és a nagyvárosok központjában egyre népszerűbbek a rehabilitált területeken lévő nagy alapterületű, régi építésű lakások; továbbra is keresettek lesznek a jó helyen fekvő, kedvező beosztású és jó minőségű otthonok. E két szegmensen kívüli egyéb használt lakások piaca stagnálhat, miközben a lakótelepi, korszerűtlen, előnytelen és/vagy forgalmas helyen fekvő, igénytelen kivitelű használt lakások kereslete csökkenhet. Az árak stagnálnak, illetve kismértékben nőnek, az értékesítési idő növekszik.

Továbbra is növekszik idén a befektetés céljából kiadott lakások száma, a bérlakás-kínálat erősödik. Az árak legfeljebb kismértékben nőhetnek, kivéve a jó helyen és esztétikus környezetben lévő ingatlanokat, ahol tempósabb drágulás várható. Ami az irodapiacot illeti, az üresedési ráta érdemben nem változik, vagyis 20-22 százalék között várható, az "A" kategóriás irodáknál jobban emelkednek majd a bérleti díjak, mint a "B" kategóriában, s kismértékben nő az irodák iránti kereslet.

Az irodaházak építésére alkalmas telkek iránti kereslet várhatóan csökken, miközben a Budapest belső kerületeiben, agglomerációjában és a fejlett régiókban lévő városokban lévő építési telkek továbbra is keresettek lesznek, az építési telkek ára jelentősen nő. Bővül a logisztikai, kereskedelmi épületek építésére alkalmas telkek iránti kereslet is. Az üdülőtulajdonosok számára rossz hír, hogy nincs kereslet az üdülőingatlanok iránt, miközben növekszik a raktárak, ipari ingatlanok építése. Az EU-csatlakozás közeledtével gyorsuló ütemben nő a termőföld ára.