Az MSZP nem változtatna a kamattámogatásokon

2002.04.11. 11:44
Az MSZP biztosítaná a jelzálog-hitelezés folytonosságát, illetve ebben az évben már nem nyúl ehhez a konstrukcióhoz - válaszolta a NAPI Gazdaság kérdésére az MSZP szociálpolitikai kabinetjének vezetője, Csabai Lászlóné. Az FHB és az OTP-csoport nem számol a hitelezési feltételek megváltozásával, illetve az OTP Bank cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint felfüggesztette volna a jelzálog-hitelezést.
Az MSZP kormányra kerülése esetén biztosítaná a lakáscélú jelzálog-hitelezés folytonosságát, bár később kiigazításokat tenne - mondta a NAPI Gazdaságnak Csabai Lászlóné, a szocialisták szociálpolitikai kabinetjének vezetője.

Hangsúlyozta, hogy a kamattámogatásokon nem kívánnak változtatni, ám az adó-visszatérítést átalakítanák, mivel ma akár a fizetett kamatnál nagyobb mértékű visszatérítés is igénybe vehető minden évben. A elszaporodó visszaéléseket is kordában tartanák.

Jövőre bővítenék a rendszert

A kabinetvezető szerint fontos a hitelképesség-javítás, a kis jövedelműek ugyanis továbbra sem tudnak hitelhez jutni. A szocialisták többek között a szociálpolitikai támogatás növelésével akarják a szegényebbek lakáshoz jutási lehetőségeit megteremteni, beleértve a használt lakás vásárlását is; erről konkrétumokat nem említett.

Sokak számára az önerő előteremtése a fő probléma; a szocialisták egy szélesebb rendszerben gondolkodnak, de mindezt már csak jövőre vezetnék be. (Megfigyelők szerint az önrész számos pályakezdőnek is gondot okoz, így a fiatalok lakáshoz jutási lehetőségei ugyancsak rosszak.)

Az MSZP kedvezményeket vezetne be a vállalkozói bérlakásépítésnél is, ennek feltételeit a Városkutatóval dolgoztatná ki.

Állami kezesség a hivatalnokok hiteleire?

A Napi Gazdaság információi szerint a Pénzügyminisztérium két héten belül kidolgozza a köztisztviselők kedvezményes jelzáloghitelhez jutási feltételeit, ennek keretében többek között az állam kezességet vállal a hivatalnokok hiteleiért, így nem szükséges önrészt vagy pótlólagos ingatlanfedezetet felmutatniuk.

Ezzel kapcsolatban a szocialista miniszterjelölt kijelentette, hogy nem szereti, ha egyes társadalmi rétegeket az állam kiemel a többi közül, szerinte olyan szabályozás kell, aminek alapján mindenki részesedhet ebből.

Az OTP ma kezdi meg a konzorciális hitelezést

Tegnapi sajtóhírek szerint az OTP-csoport leállította a jelzálog-hitelezést. Az OTP Bank azonban határozottan cáfolta azokat az információkat, melyek szerint a támogatott lakáshitel iránti kérelmek befogadását, illetve folyósítását felfüggesztette volna. A bankcsoport a jelzáloghiteleiben semmilyen változtatást nem hajtott végre, az ügyfelek változatlan feltételek mellett igényelhetik azokat, a kormányrendelet pedig húsz évig garantálja az alacsony kamatot. Az OTP Bank és az OTP Jelzáloghitelbank egyébként ma kezdi meg a konzorciális hitelezést.

Az FHB-nál továbbra is rendben folyik a hitelezés

Zádori János, a Földhitel és Jelzálogbank Rt. (FHB) marketingigazgatója lapunknak elmondta, hogy az FHB valóban számos olyan telefonhívást kapott, amely az OTP Bank állítólagos hitelezési stopjával összefüggésben az FHB esetleges hasonló intézkedéseit firtatta, de az FHB-nál továbbra is rendben folyik a hitelezés, és tömegesen érkeznek a hiteligények.

Zádori elmondta, nem tudnak semmiféle negatív irányváltoztatási szándékról egyik politikai erő esetében sem; a felmérések szerint mintegy 1,2-1,3 millió család - a háztartások közel harmada - tervez lakásvásárlást, bővítés, felújítást vagy korszerűsítést a közeljövőben.

Honnan lesz elegendő forrás?

A Napi kérdésére, hogy az MSZP kormányra kerülése esetén elegendő forrást tud-e biztosítani a jelzáloghitelek kamattámogatására, Csabainé elmondta, hogy "egyelőre nem az ő kezükben van a kassza kulcsa", így majd egy zárszámadást követően mondható meg, hogy mire jut pénz a későbbiekben.

A Fidesz ugyanis nem tette le az asztalra azokat a számokat, amelyek alapján látható lenne, hogy milyen kiadásokat vállalt be - mondta a politikus. Zádori a lap hasonló kérdésre kifejtette, hogy egy jelentős, 150 milliárd forint körüli idei hitelállomány-bővülés - ennyit jeleztek előre a bankok az államnak - mintegy 6 milliárdos állami kamattámogatást igényel.

A jelenlegi kormány csak 3 milliárdos kamatkiadást jelzett előre. A 6 milliárdos összeg a büdzsé főösszegéhez képest nem jelentős tétel.  • Tippek
  • Bankszámla