Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Rossz lakásokat kínálnak az ingatlanfejlesztők

2006.01.02. 08:35
A következő évben 26 ezer budapesti háztartás tervezi lakás vásárlását, a fővárosi nyolcezer új ingatlan így nem jelent túlkínálatot: a gond az, hogy a fejlesztők nem olyan lakásokat építettek, amiket a vevők keresnek.
A lakásfejlesztők nem olyan lakásokat építenek, kínálnak, mint amire kereslet van - derül ki a M edia Wise Consulting felméréséből. A cég a budapesti lakáspiac legátfogóbb, 300 ezer ember megkérdezésével készülő kutatásába kezdett a közelmúltban. A felmérés keretében egyebek mellett arról érdeklődnek a cég képviselői, hogy hányan szeretnének elköltözni, milyen célból vásárolnak, mekkora lakást keresnek, mennyit hajlandóak áldozni a lakóingatlanra.

Nincs túlkínálat

Eddig több mint 55 ezer lekérdezésnél tart a társaság, s ezekből kiderül, hogy a fővárosi háztartások 3,5 százaléka (26 ezer) tervez lakást vásárolni a következő évben. Ez jóval meghaladja a GKI prognózisában szereplő 1,4 százalékos országos átlagot. Tekintettel arra, hogy Budapesten jelenleg mintegy 8 ezer új lakás vár vevőre, nem beszélhetünk olyan túlkínálatról, amire egyes piaci szereplők panaszkodnak. A piac ugyanakkor továbbra sem virágzik, ami a keresleti és kínálati oldal közötti különbségekkel magyarázható.

Nem kell ennyi garzon

A vizsgálat eddigi részeredményeiből kitűnik, hogy vége a minigarzonok fénykorának, a vásárlást tervezők több mint 80 százaléka 40 négyzetméternél nagyobb alapterületű lakást keres. Az ennél kisebb lakásméret esetén óriási a különbség a két oldal között: a 9 százalékos kereslethez 20 százalékos kínálat társul. Jelentős eltérések mutatkoznak a 50-60 négyzetméteres és a 80 négyzetméternél nagyobb lakásoknál is. Előbbiek iránti igény nagyobb, mint a kínálat, 13, illetve 20 százalék, utóbbi lakásméret esetében pedig 26 százalékos kereslet áll szemben 43 százalékos kínálattal.

Drága kínálat

A legnagyobb különbség a kínálati és keresleti piac között a lakásáraknál látszik. A lakáskeresők csupán 7 százaléka áldozna 20 millió forintnál többet ingatlanra, a kínálati oldalon ugyanakkor rengeteg ilyen árú lakás van. Az új építésű lakóingatlanok 60, a használtak 36 százaléka tartozik ebbe a kategóriába. A túlkínálat tehát a piac egészére nem igaz, de egyes kategóriákban jól látszik. Sok befektető elhamarkodottan dönt a beruházásról, s kínál 300 ezer forintnál drágább négyzetméteráron lakásokat, noha csak a vásárlást tervezők 11 százaléka képes ekkora összeget áldozni leendő otthonára.

Aki vesz, jellemzően el is ad

A piac várható élénkülését visszafogja, hogy a felmérés szerint a 26 ezer reménybeli lakásvásárló 70 százalékának a beruházáshoz el kell adnia jelenlegi otthonát, ennek nyomán pedig 18 ezer használt lakás jelenik meg majd a piacon. (A kutatási adatok szerint jelenleg 35 ezer használt lakás vár gazdára.) A felmérés alapján megállapítható, hogy van még potenciál a piacban: a vásárlói szándék nem támasztja alá a sokak által hangoztatott pesszimizmust, ugyanakkor az egészséges növekedéshez szükség van arra, hogy a kínálat és a kereslet összhangba kerüljön.