Eleonóra
-1 °C
2 °C

Olcsóbb lakások, egyszerűbb hitelfelvétel

2006.03.16. 08:43
Jól jár az, aki idén szeretne lakást vásárolni. A növekvő kínálat mellett az idén ugyanis csökkenő árakra számíthatunk a budapesti lakáspiacon. A tavalyi stagnálás után 2006-ra a nominális lakásárak csökkenését prognosztizálják az MNB által megkérdezett hazai pénzintézetek. A bankok ezen kívül - 2005-höz hasonlóan - tovább enyhítik a hitelezési feltételeket.
Az előző félévben a bankok 29 százaléka várt fellendülést a lakásárakban a második félévre a Magyar Nemzeti Bank hitelezési felmérése szerint. Ezzel szemben a bankok utólagos megítélése szerint a nominális lakásárak nem változtak 2005 első hat hónapjához képest. A következő félévre a várakozások pesszimisták, a jegybank által megkérdezett pénzintézetek 12,5 százaléka számít a lakásárak csökkenésre.

Ez a prognózis egybevág azzal az európai szintű elemzéssel, mely szerint 2006-ban alapvetően az európai lakáspiac növekedése mérséklődni fog. Ennek oka elsősorban az euró-zóna kamatemelési ciklusa. Az elmúlt évek európai lakáspiaci boom-jához az alacsony euró-kamatok jelentősen hozzájárultak, a jelzálogpiac a legtöbb EU-országban felpörgött. A kamatemelés jelenleg Magyarországon sem tűnik elképzelhetetlennek, s a devizahitelek térnyerése miatt mind az euró-kamatok, mind a forint/euró árfolyama hatással vannak a hazai lakáshitel-piacra.

A nominális árak csökkenése mellett szól az is, hogy a budapesti lakáspiac kínálata valamelyest dinamikusabb ütemben bővül, mint a lakosság kereslete. Egyre több a jó minőségű lakóház-projekt és a verseny egyértelműen élesedik a fejlesztők között.

Szívesebben adnának kölcsön

A tavalyi második félévben a megkérdezett bankok felének lakáshitelezési hajlandósága növekedett, és ugyanennyi bank számolt be változatlan hajlandóságról, ami jelzi, hogy az előző félévhez képest csökkent azoknak a bankoknak a száma, amelyek még képesek voltak "elszántságukat" tovább növelni.

A hitelképességi standardokat az előrejelzésnek megfelelően a bankok fele enyhítette, szigorítást nem vezettek be. A hitelezési feltételeket általánosan tovább lazították a hitelintézetek: a legtöbben emelték a maximális hitel/hitelbiztosítéki arányt és a minimálisan elvárt önrészt is több bank mérsékelte.

Összességében a válaszadó bankok 75 százaléka ítélte meg úgy, hogy hitelezési politikája enyhült, amelynek fő okaként mindannyian az egyre agresszívabbá váló versenyt jelölték meg. A következő félévre a bankok fele újra a hitelképességi standardok és hitelfolyósítási feltételek enyhítését jelezte előre, és mindössze egy bank kívánja ezeket kis mértékben szigorítani, azaz a három féléve tartó tendenciák folytatódása várható.