Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Lakáseladás öt nap alatt, jó áron

2006.03.28. 10:10
Az úgynevezett aukciós típusú értékesítéssel a hagyományos módszernél állítólag könnyebben el lehet adni a lakásunkat. A tengerentúlon divatos új rendszerben nagyon olcsón hirdetik meg az eladó lakást, és a vevőket licitáltatják.
Rendszerint szerdán elkezdik hirdetni a lakást, és a hirdetésben leírják, hogy a végén a legtöbb pénzt kínáló vásárolhatja meg az ingatlant. A lakásra egy-két napos nyílt megtekintési és ajánlattételi időszakot hirdetnek, ami általában szombaton kezdődik el.

Az eladónak megdöbbentően alacsony kiindulási árat kell meghatároznia, hogy minél több érdeklődő jelentkezzen. Minden helyszínen megjelenő érdeklődőt meg kell kérni, hogy írásban ajánlatot tegyen. Ezt követően minden érdeklődőt felhívnak, hogy a többiek ajánlatainak ismeretében hajlandó-e emelni a vételárat. A körkérdést addig folytatják, míg végül egyetlen vevő marad, aki a legtöbbet fizeti.

Amerikai tudósítások szerint a tengerentúlon egyre népszerűbb a fenti módszer, 2005-ben az aukciós tranzakciók száma 8,4 százalékkal emelkedett az előző évihez képest, az összérték pedig elérte a 15 milliárd dollárt.

Lázba kell hozni a vevőt

Szakértők szerint az aukciós eladásnál a siker titka egyértelműen az, hogy olyan alacsonyan állapítsuk meg a kikiáltási árat, hogy még saját rokonaink is ránktörjék az ajtót izgalmunkban, a sok ajánlat ugyanis már félsiker. Amíg a hagyományos tranzakcióknál megállapítanak egy mesterségesen magas árat, amiből később hajlandók engedni, addig itt mesterségesen alacsony árról indul a licit, és a piac mondja meg, mennyit ér az ingatlan.

A módszer hívei szerint meglehetősen ritkán vall csődöt az aukciós módszer, akkor is elsősorban a hirdetési stratégia és az abból adódó kevés válasz miatt. Az esetek többségében rendkívül rövid idő alatt a piaci érték 93-95 százalékát kaphatjuk az ingatlanért, ami nem is rossz, figyelembe véve, hogy nem kell közvetítői jutalékot fizetni.

Természetesen érdemes megállapítani egy olyan árküszöböt, ami alatt nem adjuk el a lakást. A kiindulási ár meghatározásánál azonban nem szabad félénknek lenni, a szakértők szerint ha nem kapunk legalább 25 jelentkezést, akkor le kell fújni az akciót.

Az aukciós tranzakció számos előnnyel kecsegtetheti mindkét oldalt. Az eladó gyorsan és kényelmesen, jó áron szabadulhat meg ingatlanjától, míg a vevők számára mindvégig átlátható a folyamat, tisztában vannak egymás ajánlataival, így tiszta a verseny. A módszer az ügylet minél gyorsabb lezárását is segíti, hiszen a nyertes aligha szeretme alkalmat adni versenytársainak, hogy esetleg meggondolják magukat és újabb ajánlatot tegyenek.