Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Vegyen lakást karácsonyra!

2006.05.16. 13:05
Az év végéig még több mint tízezer lakást építenek Budapesten legalább ötlakásos beruházásban - derül ki egy online adatbázisból. Az otthonok felét az utolsó negyedévben adják át, akkor készül el az idei legnagyobb beruházás, a csaknem ötszáz lakásos Rákóczi Liget is.

Fokozatosan növekszik az év hátralévő időszakában az átadott új lakások száma a fővárosban. A Budapesti Lakásprojekt Adatbázis összeállítása szerint június végéig már csak 2356 lakást adnak át, a második félévben azonban felgyorsul az átadások üteme. A harmadik negyedévben 41 építkezésen összesen 3029 otthon készül el, míg az utolsó három hónapban 49 projekt fejeződik be, ami 5204 új lakást jelent (az adatbázisban csak az ötlakásosnál nagyobb építkezések szerepelnek).

Az a tendencia, hogy az év utolsó periódusában készül el a lakások többsége, nem meglepő, az Ecostat igatlanbarométere szerint -2005-ben is az utolsó negyedévben élénkült meg az ingatlanpiac. Az átadások és az értékesítések ugyanis egyre közelebb kerülnek egymáshoz, a túlkínálat miatt ugyanis egyre nehezebb eladni "papírról" az új otthonokat. A beruházók szerint ma már gyakori, hogy egy-egy új házban a lakások 15-20 százaléka is üresen áll az átadáskor, és csak az azt követő első három-négy hónapban sikerül "feltölteni" az épületet (ha sikerül egyáltalán).

A túlkínálat ellenére egyelőre nem lanyhad a vállalkozók fejlesztési kedve, nemcsak több, hanem egyre nagyobb projektek befejezése várható az év második felében. Június végéig csak két olyan beruházás ér véget, amelyben kétszáznál több lakás épül, a második negyedévben már három, míg az utolsó három hónapban hét ilyen lesz. Ráaádásul az utolsó negyedévben készül el Csepelen a 481 lakásos Rákóczi Liget is, amely a legnagyobb idei átadásnak ígérkezik.

Újat használtáron

Kényelmes helyzetben vannak tehát azok, akiknek nem sürgős a lakásvásárlás. Az év második felében az átadott új otthonok dömpingjében várhatóan a mainál kedvezőbb árakon vagy feltételekkel vehetnek új otthont. Már ma is van néhány olyan fejlesztő, amely 270-280 ezer forintos négyzetméterenkénti áron kínál új lakást - persze főként a külsőbb kerületekben -, miközben a nagykörút környékén már használt lakásokért is elkérnek 260-270 ezer forintot, míg a budai használtlakás-árak nem ritkán 300 ezer forint fölött vannak.

Az ingatlanpiaci szereplők várakozásai szerint azonban a lakásárak ollója az év végéhez közeledve még jobban szétnyílik majd. Most még ugyanis az új otthonok többségét a 300 ezer forintos négyzetméterenkénti ár környékén lehet megvenni. A szakértők szerint a rosszabb fekvésű vagy minőségű lakások árát a verseny hamarosan akár 10-15 százalékkal is csökkentheti, de egyes akciókban akár ennél is olcsóbban lehet majd vásárolni.

Az árcsökkenésben azonban igazán csak azok reménykedhetnek, akik nem a nagyon keresett otthonokba (1-1,5 szobás vagy 100 négyzetméter körüli, penthouse lakások) akarnak beköltözni. Ezek többségét ugyanis a változatlanul élénk kereslet miatt még az építés idején értékesíteni tudják a fejlesztők.