Klaudia
-4 °C
2 °C

Túl sok a lakás, túl kevés a vásárló

2006.08.02. 14:44
A GKI és az Al Holding fővárosi ingatlanpiaci indexe -17,6 százalék lett 2006 júliusában, ami az előző felméréshez képest ugyan romlást jelent, ám az elmúlt évivel összehasonlítva pozitív irányú elmozdulást mutat - írja a Portfolio.hu. Továbbra is a lakáspiacon tapasztalható a legpesszimistább hangulat: a piac szereplői a jövőt illetően a túlkínálat fennmaradására számítanak. Ráadásul a kormány intézkedéscsomagja kapcsán a közeljövőben biztos lakásvásárlók, illetve -építők száma a korábbi 75 ezerről drasztikusan csökkent, ami szintén negatív hír a piac számára.

Miközben az előző felmérésben 75 ezren mondták azt, hogy a közeljövőben biztosan vesznek vagy építenek lakást, addig az intézkedéseket követően a mutató jelentős visszaesést mutatott. Közel a felére esett vissza azon emberek száma akik azt mondják, hogy biztosan új lakást vesznek vagy építenek a következő időszakban. Ráadásul a lakosság a korábbinál jóval tartózkodóbbá vált, így jelen pillanatban nem várható, hogy az év végén újabb hajrá indul a lakásvásárlások vagy -építések területén.

Az irodaszektorban nagyon sok fejlesztés van folyamatban e pillanatban is, így a kihasználtsági mutatók valamelyes romlást mutatnak. Főleg Budapesten és Budán láthatóak negatív elmozdulások, amelyek ugyan nem jelentősek, de ezek kapcsán megállapítható hogy az optimizmus némileg alábbszállt a korábbi felmérésben tapasztaltakhoz képest.

Üzletek pluszban, raktárak nulla körül

Az üzlethelyiségek piacán továbbra is pozitív tartományban van az index, egy év alatt az üzletállomány 15 százaléka cserélődik ki, ami azt támasztja alá, hogy továbbra is nagy a forgalom ebben a piaci szegmensben.

A raktárpiac a nulla körüli szintről némileg visszaesett, azonban a mínusz 5-6 százalékos tartomány kapcsán továbbra is kiegyensúlyozott piacról lehet beszélni.

Viszonylag eseménytelennek tűnő 3 hónapot tudhat maga mögött a fővárosi ingatlanpiac. Bár továbbra is erős negatív tartományban tartózkodik az index, jelentős elmozdulás nem volt, ez pedig pozitívan értékelhető, mondta el Illi Péter, az Al Holding képviselője. A biztos lakásvásárlók és -építők kapcsán hozzátette, hogy amióta a felmérés készül - 2000 januárja -, azóta ez a harmadik legrosszabb adat, s ez a lakosság pesszimizmusát tükrözi.

Nem görget a piac

A megszorító intézkedések kapcsán a piaci szereplők összességében 10 százalékos visszaesésre számítanak az eladott lakásoknál. Mivel egyre kevesebben vásárolnak "fejlesztőasztalról", a kulcsrakész lakások eladásának dinamikus növekedésére számítanak.

Az Al Holding képviselője ennél nagyobb visszaesésre számít, de pontos számokat nem akart mondani. Ehelyett a kulcsrakész lakások vételét emelte ki, s megemlítette, éppen a fentiek miatt - a korábbi félelmekkel ellentétben - nem valószínű, hogy az eddig felépített lakások 80-90 százalékát évekig görgeti maga előtt a piac.