Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Sokkal kevesebb lakás épül, mint tavaly

2006.08.03. 12:50
2006 első felében 13 ezer felépített lakás kapott használatba vételi és közel 20 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt. A használatba vett lakások száma 14 százalékkal, az új lakásépítési engedélyeké 20 százalékkal kevesebb, mint 2005 I. félévében volt. A jelentős visszaesés elsősorban a II. negyedévben következett be - derül ki a KSH friss adataiból.

A lakásépítésben a korábbi években tapasztalt évközi ütemezettség 2006-ban megváltozott; a befejezett lakások számának növekedése helyett a II. negyedévben 17 százalékkal kevesebb lakás használatba vételére került sor, mint az év első három hónapjában. 2005 II. negyedévéhez viszonyítva pedig 25 százalékkal csökkent a befejezett lakások száma és 30 százalékkal az új engedélyeké.

Természetes személyek

Az első félév során a lakásépítés csökkenését erőteljesen befolyásolta a fővárosi építkezések visszaesése. Budapesten egyötöddel kevesebb új lakás épült, mint 2005 első felében. Ennél nagyobb arányban (27 százalékkal) csökkent itt a vállalkozói, illetve (30 százalékkal) az eladásra szánt lakásépítés, miközben a lakossági építkezések egyharmaddal nőttek.

A városok lakásépítése éppen ellenkező irányba változott: az átlagosnál kisebb (10 százalékos) visszaesés mellett az értékesítési célú, vállalkozói lakásépítés növekedett, s kevesebb lakást építtettek a természetes személyek. A településtípusok közötti ellentétes irányú folyamat eredőjeként országos átlagban 2005-höz képest nem változott a két fő építtetői csoport súlya: a természetes személyek és a vállalkozások adják most is a lakásépítés 54, illetve 42 százalékát. Az önkormányzatok feleannyi (115) lakást sem építtettek, mint az előző év hasonló időszakában.


Itt még nem építkeznek

Az új lakások átlagos nagysága 90 négyzetméter. A fent említett építési jellemzők függvényében eltolódott a kis és nagy lakások aránya a különböző településtípusokban. Így a fővárosban átlagosan 7 négyzetméterrel nagyobb lakások épültek, mint tavaly, míg a nagyvárosokban 8, a többi városban 3 négyzetméterrel csökkent az átlagos alapterület.

Üdülők alig épülnek

A kiadott új lakásépítési engedélyek számának visszaesése elsősorban a nagyvárosi építkezéseket érintette. A fővárosban és az 50 ezer főnél népesebb városokban, illetve a három- és többlakásos lakóépületekben egyharmaddal kevesebb új lakás építését tervezik, mint 2005 első félévében. Az ország keleti felében minden megyében visszaesett az építési kedv.

Az üdülőépítés jelentősége csekély: 253 új üdülőegység építésére adtak engedélyt, és 223 felépült üdülőegység kapott használatba vételi engedélyt az első félév során.