Gerzson
-3 °C
2 °C

Belakják az írek Budapestet

2006.08.25. 07:33
A lakásvásárló külföldiek legkedveltebb régiói közé tartozik a Balatont körülvevő Somogy, Veszprém és Zala megye, ahol leginkább nyaralókat, nagyobb telkeket vásárolnak. Vidéken ritka a tudatos ingatlanspekuláció céljából vásárolt földterület, bár a Balaton partján előfordul ilyen is. Budapesten pláne.

A tavaly érezhető fellendüléshez képest ebben az évben újra csökkent Magyarországon a külföldiek ingatlanvásárlási kedve. Ez alól kivétel az évről évre jobban szereplő főváros, ahol a legtöb ingatlant az írek veszik meg, akik az idei első fél évben kétszázkilencvennyolc kérelmet adtak be a Budapesti Közigazgatási Hivatalhoz, amely az ügyleteket engedélyezi. Az időszak alatt a hivatalhoz összesen érkezett 1243 kérelemből (tavaly ez az adat 1120 volt) a brit állampolgárok által benyújtott indítványok képviselték a második legnagyobb számot, 108 darabbal. A vizsgált időszakban erőre kapott az olaszok, a spanyolok, az izraeliek, sőt a románok vásárlási kedve is. A legtöbben befektetési szándékkal vettek ingatlant a fővárosban, az árak rövid időn belüli emelkedését remélve.

Családegyesítés

Engedélyezés
A külföldiek ingatlanszerzési kérelméről már csak három évig döntenek a közigazgatási hivatalok - mondta a lapnak Gergyeni Zoltán, az önkormányzati minisztérium vezető tanácsosa. Magyarország a 2004-es EU-csatlakozást követően öt év haladékot kapott arra, hogy lehetővé tegye a tőke szabad áramlását.

Pest megyében - amely a beadott kérelmek alapján a második legnépszerűbb területe az országnak - a külföldiek vásárlásának fő mozgatórugója a családok újraegyesítése - nyilatkozott a Világgazdaságnak Végh Melitta, a helyi hivatal ügyintézője. Ebben a régióban a román állampolgárok vették az időszak alatt a legtöbb ingatlant. Másodikok a németek, közülük legfőképpen az 1946 januárjában kitelepített sváb családok keresnek újra életteret egykori lakóhelyükön.

A külföldiek legkedveltebb régiói közé tartozik a Balatont körülvevő Somogy, Veszprém és Zala megye, ahol leginkább nyaralókat, nagyobb telkeket vásárolnak. Vidéken ritka a tudatos ingatlanspekuláció céljából vásárolt földterület, bár a Balaton partján előfordul ilyen is - közölte Palka Sándor, a Somogy Megyei Közigazgatási Hivatal munkatársa. A termőföldnek nem minősülő területeket Somogyban legfőképpen a hollandok keresik, általában tízezer négyzetméter felett - már-már tanyákat - vásárolnak. Oka feltehetően az évek alatt kialakult holland félsz, hogy az országuk területe csökken. Utánuk a legtöbb ügyletet németek kezdeményezték, a döntően visszatelepülők, akik jellemzően a gyógyforrásoknál és a Balatontól 20-30 kilométerre fekvő falvakban keresnek eladó ingatlanokat.

Telítődő piac

Zala megyében gyakorlatilag a kilencvenes évek vége óta megcsappant a vásárlói kedv, ez döntően a kereslet visszaesésével, illetve a piac telítődésével hozható összefüggésbe. Az idén az első fél évben mindössze 142 kérelmet adtak be külföldiek a tavalyi azonos időszaki 152-höz képest. A vevők állampolgárságát tekintve élenjárók a német nyelvterületről érkezők - tudtuk meg Pais József hatósági főosztályvezetőtől.

Győr-Moson-Sopron megyében a határ széli városok lakásai a legkelendőbbek, a vevők állampolgárságukat többnyire szintén németek és osztrákok, bár növekvő tendenciát mutat az országos szinten jelentkező román állampolgárok száma. A román vásárlóközönség mintegy ugródeszkaként használja országunkat az Európai Unió felé, valamint a nyugat-európai államok közelsége és a munkalehetőség vonzza keleti szomszédainkat - nyilatkozott Nagyné Csapó Margit, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közigazgatási Hivatal osztályvezetője.