Adorján, Adrián
3 °C
8 °C

Terjeszkednek a belvárosi árak

2007.03.22. 08:42
Egyre többen vásárolnak lakást befektetési céllal az Erzsébetváros belső részein, a klasszikus Belváros ugyanis feltartóztathatatlanul terjeszkedik és egyáltalán nem ér véget az V. kerület határánál. Az árak a VII. kerület belső részein egyelőre még alacsonyabbak, mint az V. kerület frekventált részein, egy átlagos állapotú nagypolgári lakás már 250-300 ezer forintos négyzetméterártól kapható.

Befektetési céllal olyan jobb állapotban lévő, emeleti, utcára néző 2-3 szobás nagypolgári lakást érdemes vásárolni Erzsébetvárosban, melynek jó az elosztása és általában véve az alapadottságaik ideálisak, mondta el a Portfolio-nak Szmolka Miklós, az A1 Ingatlan VII. kerületi irodájának vezetője.

Nagyon fontos, hogy a lakás szobái külön nyíló ajtókkal rendelkezzenek. A lakás állapota nem olyan fontos, mint az, hogy a megváltoztathatatlan adottságok kedvezőek legyenek, hiszen bármilyen rossz állapotban lévő lakást – kedvező áron – érdemes lehet megvásárolni és felújítani, ha a már említett alapadottságai alapvetően jók.

Vonzó a Belváros közelsége

Erzsébetvárosban befektetési szempontból jellemzően a az V. kerülethez közel eső részek, valamint a Dohány utcai Zsinagóga környéke lehetnek érdekesek. Ezek a részek ugyanis igen közel esnek a klasszikus értelemben vett Belvároshoz, s a hosszú távú ingatlanpiaci trendek szerint fel kell értékelődjenek. Ezen a környéken egyre több külföldi jelent meg a vevői oldalon, sokan ugyanis már túl magasnak tartják az V. kerület lakásárait, s helyette Erzsébetváros belsőbb, a Belvároshoz közel eső választják.

Az említett Belső-Erzsébetvárosban, a Nagykörút-Rákóczi út-Károly körút-Király utca által határolt részen az átlagos négyzetméterárak 250-300 ezer forint körül mozognak, ám egy-egy egyéni adottság sokat dobhat az ingatlan árán. Így a ház jó állapota, vagy panorámás, magas emeleti elhelyezkedés, esetleg egy-egy Zsinagógára néző ablak egészen 400-500 ezer forint/négyzetméter-ig röpítheti az árakat. A kerület olcsóbb részén, a Keleti pályaudvar mellett elterülő utcákban ennél lényegesen kedvezőbb árfekvésű lakásokat találhatunk, itt jellemzően 180-220 ezer forintos négyzetméteráron kaphatu8nk használt lakást.

Kevés új lakás épül

A VII. kerületben igen kevés a fejlesztési terület és nagyon nehéz lebontásra "alkalmas" háztömböket vásárolni. Éppen ezért igen szűk az újépítésű lakások kínálata Erzsébetvárosban. Az árak négyzetméterenként 260 ezer forinttól (Keletihez közel eső Garay téren) egészen 500 ezer forint fölé is elmehetnek.

Ez utóbbi árat a kerület egyik ikonszerű fejlesztésében, az Autóker által megvalósított Gozsdu udvarban kellett kifizetniük a vevőknek. A Király utcában található fejlesztés alapvetően sikeres volt, a lakások többségét értékesítették, igaz, a vevők jelentős része külföldi volt.