Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Alig nőnek a lakásárak

2005.02.10. 13:37
A GKI Gazdaságkutató Rt. szerint a következő egy évben két százalékkal lesznek drágábbak a lakások. Az intézet kutatásai szerint a piaci résztvevők pesszimisták a jövővel kapcsolatban.
A lakáspiacon működő vállalati szereplők alapvetően pesszimistán értékelik a 2004-es évet, és nem derűlátók a 2005-ös évvel kapcsolatosan sem. Ennek oka egyértelműen a kereslet visszaesése mellett még mindig bővülő kínálat, a lanyha piaci forgalom, tehát az egyensúlyát vesztett piac.

Két százalék

A kormány által frissen elfogadott Fészekrakó program néhány részlete már a megkérdezés pillanatában is ismert volt a szereplők előtt, de minthogy a pontos részleteket illetően január utolsó napjaiig nagy volt a bizonytalanság, a program még nem játszott szerepet a válaszadók értékítéletének kialakításában.

A GKI szerint a program több ponton ésszerű lépéseket tett a lakáshoz jutás támogatásában. Valószínű, hogy a program elemei a meglehetősen szigorú megkötések és feltételek miatt rövidtávon csak néhány ezer háztartás számára nyújt új lehetőségeket.

Az ingatlanfejlesztők és az ingatlanforgalmazók szerint a következő egy évben két százalékkal növekednek majd az új, illetve a használt lakások árai.