2024. június 14. 21:00
Németország
Skócia

Használt lakás erős idegzetűeknek

2007.10.05. 12:50
Az ingatlanügynökségek és online kereső portálok által szolgáltatott adatok arról tanúskodnak, hogy a kiválasztott kerületek ingatlanpiaca erősen negatív három hónapot tudhat maga mögött. A Pénzcentrum három hónapja vizsgálta először öt gyorsan fejlődő budapesti kerület ingatlanpiacát, típusonként átlagos lakásokat keresve. Most ismét nekivágtak a főváros utcáinak.

A folyamatosság és az összehasonlíthatóság kedvéért ismét két belső kerület, a jelenleg is gyorsan fejlődő VIII. és a rehabilitáció végéhez közeledő IX. mellé a budai XI. és két külső, a XVI. és a XIV. kerület került a listára. A kiválasztott területeken pedig átlagos nagysággal rendelkező panel, használt tégla és új lakásokat kerestek.

A körkép elkészítésében a Duna House, az Otthon Centrum, az OriGoIngatlan, az Ingatlan.com és az Ingatlan.net adatbázisát használták. Az előző felméréshez képest az egyetlen szemmel is érzékelhető változást az jelenti, hogy egyes kerületekben annak köszönhetően, hogy a panelek ára enyhén emelkedett, az új lakásoké pedig stagnált vagy csökkent, mérséklődött a különböző típusok esetében jellemző árak különbsége.

Legolcsóbb és legdrágább

Az új vagy használt kérdést tekintve elmondható, hogy a VIII. kerületben kell legkevésbé mélyre nyúlnunk a zsebünkbe, és itt kell a használthoz képest a legkevesebb pluszkiadást felvállalni. Az új és használt ingatlanok közötti négyzetmétertár-különbség a XI. kerületben csúcsosodik ki: itt átlagosan 105 ezer forinttal kell többet fizetnünk egy új lakásért négyzetméterként.

A XI. kerület budai fekvésénél és így presztízsénél fogva kiemelkedik a kerületek közül: itt egy panellakásért is annyit kell adnunk, mint a nyolcadik kerültben egy téglaépítésűért, míg egy tizenegyedik kerületi téglalakás árából újat veszünk a rehabilitáció alatt álló VIII. kerületben.

Az elmúlt három hónapban a kerületek egyikét sem jellemezte áremelkedés, de még csak az árak stagnálása sem, legalábbis ami a használt téglalakásokat illeti. Az árszínvonal legnagyobb mértékű csökkenését a XVI . és a XIV. kerület eladói érezhették, de két százalékkal csökkentek az árak a XI. kerületben is.

Csökkent az átlagár

Az öt vizsgált kerület átlagos négyzetméterára 275 ezer forint, ami jelentősen elmarad a néhány hete megállapított 295 ezer forintos budapesti átlagártól. A VIII. kerület rehabilitációja továbbra is folyik, a kerületi önkormányzat több programot is meghirdetett az elmaradott utcák és részek újraélesztéséért. Részben a rehabilitációnak is köszönhető, hogy a legkisebb csökkenéssel a VIII. kerület eladóinak kellett szembesülniük, illetve az eladók a pozitív hatásokban bízva gyakorta előre megszavazzák maguknak az árnövekedést.

A téglákkal szemben a panelek árváltozása már némileg kedvezőbb képet mutat: Zugló és Újbuda esetében már enyhe áremelkedésről tanúskodnak a számok. A XI. kerületben 1,63, a XIV. esetében 2,63 százalékos átlagos növekedést érzékelhettek a tulajdonosok, akik most szerették volna értékesíteni ingatlanjukat.

Az elmúlt három hónap legnagyobb vesztese a IX. kerület, ahol a Duna-parti ingatlanok árfelhúzó hatása nem tudta ellensúlyozni az egyéb negatív tényezőket. Ennek eredményeképpen a használt panellakások átlagárának csökkenése meghaladta a nyolc százalékot. A 2007 júniusa és szeptembere között eltelt időszak nem hozott szerencsét a nyolcadik és a tizenhatodik kerületi paneleseknek sem, bár ezek esetében az árak csupán mérséklődtek, a csökkenés 1-2 százalékos volt.

Új beruházások hatása

Igaznak bizonyult a megkérdezett szakértők három hónappal ezelőtt adott jóslata, amely kiemelt bizalmat szavazott a XVI. kerület új lakáspiacának. A nyolc százalékot meghaladó növekedés ellenére azonban a XVI. kerületben még mindig igencsak kedvező feltételek mellett vásárolhatunk, a kerületet jellemző új ingatlanárak alig haladják meg a IX. kerületre vagy Zuglóra vonatkozó értéket.

A legtöbbet továbbra is a XI. kerületben kell adnunk egy új lakásért, ahol az árak az elmúlt hónapokban szinte stagnáltak, alig észrevehető, 0,5 százalékos növekedést mutatva. Itt kell megemlítenünk, hogy az új lakások esetében akár egy újonnan induló beruházás is sokat alakíthat az átlagon.

A XI. és a XVI. kerület kivételével mindhárom kerületben csökkenést mutattak az árak. A visszaesés leginkább a VIII. kerületet sújtotta, ahol a rehabilitáció sem tudta megakadályozni a lakásárak 6,3 százalékos zuhanását, Itt játszhatnak jelentős szerepet a minőségük miatt viszonylag magas árakat diktáló Corvin Sétány után megindult beruházások.