Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Állami támogatás használt lakások vásárlásához

2002.02.28. 09:49
A kormány döntése értelmében péntektől az új lakásokéval azonos feltételek mellett lehet jelzáloghitelt felvenni használt lakások vásárlásához és felújításához.
Március elsejétől a használt lakások vásárlásához nyújt kamattámogatást az állam, mégpedig 10 százalékos mértékben - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.

A kamat és a kezelési költség maximum 6 százalék lehet

A használt lakásokhoz nyújtott kamattámogatással együtt a kabinet 20 éves garanciát ad a lakásvásárlásokra, ami azt jelenti, hogy ez idő alatt a mindenkori kamat plusz a kezelési díj maximum 6 százalék lehet.

Ezzel a kormány a használt lakások és az új lakások vásárlásának feltételeit hasonlóvá tette a kamattámogatások tekintetében.

Arról még nem született döntés, hogy minden banknál hozzá lehet-e majd jutni a kedvezményes hitelhez, vagy pedig csak a Földhitel- és Jelzálogbankkal együttműködő hitelintézeteknél.

Bővül a lakásfelújítás fogalma

A kormány döntött arról is, hogy a használt lakások felújításának fogalmát jelentősen kiterjeszti, azaz a jövőben kedvezményes kamatozású kölcsönöket lehet felvenni a lakásfelújítás legszélesebb körére, például fűtéskorszerűsítésre vagy nyílászárók cseréjére is.