Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hétfőtől köthető szerződés az olcsóbb lakáshitelekre

2002.03.01. 11:11
A Gazdasági Minisztérium szerint évi 2-3 milliárd forint többletkiadást jelent a költségvetésnek a használt lakáshoz felvehető hitel állami kamattámogatásának emelése - közölte a Napi Gazdaság. A kormányrendelet szerint az ötéves kamatperiódusú hitel költsége nem haladhatja meg a 6 százalékot.
Hétfőtől köthető szerződés a használt lakásokra és a lakás-korszerűsítésre, illetve -bővítésre is kiterjesztett forrásoldali kamattámogatásban részesített jelzáloghitelekre - mondta a Napi Gazdaságnak Gyuris Dániel, a Földhitel és Jelzálogbank (FHB) Rt. vezérigazgatója. A kormányrendelet szerint az ötéves kamatperiódusú hitel költsége nem lehet több, mint 6 százalék. Az FHB ezért a kamatot 4,5 százalékban (eddig 7,9 volt) a kezelési költséget 1,5 százalékban határozta meg. Az egyéves kölcsön kamata 5,9 százalék lesz 9,9 helyett, kezelési költsége 1,5 százalék.

Nem érdemes előbb visszafizetni

A vezérigazgató szerint a tőkepiaci helyzettől függően a kamatok akár e szint alá is csökkenhetnek. Az első öt évben a kamat fix, de ezt követően sem nőhet a kölcsönfelvevők havi törlesztőrészlete. Ez feloldja a növekvő kamatok miatti régi beidegződéseket, ami miatt a kölcsönök mielőbbi visszafizetésére törekedtek az adósok.

Többször is igényelhető

A hitelösszeg maximuma 30 millió forint, futamideje 5-35 év, az önrész a fedezet mértékétől függ, így ez 20-40 százalék lehet. Megfelelő pótingatlanos fedezet esetén önrész nélkül is hitelhez lehet jutni, ha a leendő adós jövedelemszerző tevékenységet is igazol. A hitel többször is igényelhető. További könnyítés, hogy az FHB ügyfeleinek lehetősége lesz a futamidő első három esztendejében csökkentett összegű részlet törlesztésére. A kedvező kamat kiterjed a régebben kötött szerződésekre is. A korábban felvett hitelek átárazására egy hónapot kapott az FHB.

2-3 milliárdos pluszkiadás

A gazdasági tárca számításai szerint a használt lakások utáni kamattámogatás három százalékpontos emelése évente mintegy 2-3 milliárd forint többletkiadást jelent a költségvetés számára - mondta a Napi Gazdaságnak Hegedűs Éva helyettes államtitkár. A GM úgy számol, hogy a használt lakások vásárlására felvett hitelek állománya 30 százalékkal bővül 2002-ben. A kormány azt is garantálja, hogy az 5 évig állandó kamatozású hitelek kamata és kezelési költsége nem haladja meg a hat százalékot. Ez azonban az ennél rövidebb időre szóló konstrukciókra nem vonatkozik. Ma még ugyanis az egyéves jelzáloglevelek esetén a hiteldíj hat százalék felett van. A tárca várakozásai szerint 2002 második felében azonban a kamatszint csökken, így a változó kamatozású hitelek kezelési költséggel számolt ára is hat százalék alá szelídül.