Erik, Alexandra
EUR 385,87 Ft
USD 365,99 Ft
11 °C
23 °C

Hétfőtől köthető szerződés az olcsóbb lakáshitelekre

2002.03.01. 11:11
A Gazdasági Minisztérium szerint évi 2-3 milliárd forint többletkiadást jelent a költségvetésnek a használt lakáshoz felvehető hitel állami kamattámogatásának emelése - közölte a Napi Gazdaság. A kormányrendelet szerint az ötéves kamatperiódusú hitel költsége nem haladhatja meg a 6 százalékot.
Hétfőtől köthető szerződés a használt lakásokra és a lakás-korszerűsítésre, illetve -bővítésre is kiterjesztett forrásoldali kamattámogatásban részesített jelzáloghitelekre - mondta a Napi Gazdaságnak Gyuris Dániel, a Földhitel és Jelzálogbank (FHB) Rt. vezérigazgatója. A kormányrendelet szerint az ötéves kamatperiódusú hitel költsége nem lehet több, mint 6 százalék. Az FHB ezért a kamatot 4,5 százalékban (eddig 7,9 volt) a kezelési költséget 1,5 százalékban határozta meg. Az egyéves kölcsön kamata 5,9 százalék lesz 9,9 helyett, kezelési költsége 1,5 százalék.

Nem érdemes előbb visszafizetni

A vezérigazgató szerint a tőkepiaci helyzettől függően a kamatok akár e szint alá is csökkenhetnek. Az első öt évben a kamat fix, de ezt követően sem nőhet a kölcsönfelvevők havi törlesztőrészlete. Ez feloldja a növekvő kamatok miatti régi beidegződéseket, ami miatt a kölcsönök mielőbbi visszafizetésére törekedtek az adósok.

Többször is igényelhető

A hitelösszeg maximuma 30 millió forint, futamideje 5-35 év, az önrész a fedezet mértékétől függ, így ez 20-40 százalék lehet. Megfelelő pótingatlanos fedezet esetén önrész nélkül is hitelhez lehet jutni, ha a leendő adós jövedelemszerző tevékenységet is igazol. A hitel többször is igényelhető. További könnyítés, hogy az FHB ügyfeleinek lehetősége lesz a futamidő első három esztendejében csökkentett összegű részlet törlesztésére. A kedvező kamat kiterjed a régebben kötött szerződésekre is. A korábban felvett hitelek átárazására egy hónapot kapott az FHB.

2-3 milliárdos pluszkiadás

A gazdasági tárca számításai szerint a használt lakások utáni kamattámogatás három százalékpontos emelése évente mintegy 2-3 milliárd forint többletkiadást jelent a költségvetés számára - mondta a Napi Gazdaságnak Hegedűs Éva helyettes államtitkár. A GM úgy számol, hogy a használt lakások vásárlására felvett hitelek állománya 30 százalékkal bővül 2002-ben. A kormány azt is garantálja, hogy az 5 évig állandó kamatozású hitelek kamata és kezelési költsége nem haladja meg a hat százalékot. Ez azonban az ennél rövidebb időre szóló konstrukciókra nem vonatkozik. Ma még ugyanis az egyéves jelzáloglevelek esetén a hiteldíj hat százalék felett van. A tárca várakozásai szerint 2002 második felében azonban a kamatszint csökken, így a változó kamatozású hitelek kezelési költséggel számolt ára is hat százalék alá szelídül.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét