Valér
2 °C
8 °C

A támogatás ellenére sem csökkent a lakásra várók száma

2003.05.16. 11:54
A jelenlegi lakástámogatási rendszer fennmaradása esetén jövőre már a 2002-ben lakástámogatásra fordított költségvetési kiadások kétszeresét, több mint 149 milliárd forintot kellene erre a célra biztosítani, áll a Pénzügyminisztérium elemzésében.
A Pénzügyminisztériumnak a lakástámogatási rendszer főbb hibáit részletező összeállítása szerint 2006-ra - változatlan rendszert feltételezve - a költségvetés lakástámogatásra fordított kiadásai 175,7 milliárd forintra nőnének.

Nem csökkent a lakásra várók száma

A Pénzügyminisztérium szerint a jelenlegi konstrukciók anomáliáira világít rá az a tény, hogy az állami támogatás ellenére sem csökkent a lakásra várók száma, különösen az alacsony jövedelmű gyerekes családok körében. Ugyanakkor egy minisztériumi főosztályvezető nettó átlagfizetésének megfelelő állami támogatáshoz jut minden hónapban az az ügyfél, aki olyan ingatlan építéséhez, vásárlásához igényli a hitelt, ahol a kölcsön összege is eléri a 30 millió forintot.

A rendszer nem képes kezelni azokat a helyzeteket, amikor a támogatásokat nem méltányolható lakáscélra, hanem luxusigények kielégítésére, esetleg befektetési szándékkal veszik igénybe - állapítja meg a tárca.

Kedvezőbb banki feltételek

A kibocsátott jelzáloglevelek állománya névértéken meghaladta a 100 milliárd-, a jelzálog típusú hitelek állománya pedig megközelítette a 800 milliárd forintot tavaly év végén. A tárca összeállítása hozzáteszi: a gyors állománynövekedésben nagy szerepe volt annak, hogy a banki feltételek az ügyfelekért vívott harcban enyhültek, az elbírálás pedig gyorsult.

Ötvenmilliárd forintos havi bővülés

Az idei dinamikára jellemző, hogy 2003 első három hónapjában 144 milliárd forint értékű új lakáshitel szerződést kötöttek, ez mintegy 50 milliárd forintos havi bővülést jelez - áll a PM anyagában. Az elemzés felemlíti azt is, hogy a mai rendszerben jelentősen, 12 százalékról 6 százalék alá csökkent az ügyfelek kamat- és költségterhe, miközben a banki marzsok néhány százalékponttal emelkedtek.