Edina
2 °C
18 °C

Tovább változnak a lakástámogatások

2003.05.30. 10:52
Bár a múlt heti kormányülésen elfogadott döntések még hatályba sem léptek, a lakástámogatási rendszerek újabb változásaira lehet számítani. Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott szerint a kabinet a rászorultságot tartja majd szem előtt. Ennek értelmében az adókedvezmények csökkentése és a szociálpolitikai támogatások bővítése várható.
A jelenleginél igazságosabb rendszer megteremtése a cél, ezzel indokolták a lakástámogatásokkal kapcsolatos módosításokat a múlt heti kormányszóvivői tájékoztatón. A kormányzat azonban láthatóan még mindig nem tartja túl igazságosnak a rendszert, mivel a támogatással kapcsolatos szabályok újabb módosítása várható.

Visszakozott a kormány

Ez nem is meglepő, hiszen a május 21-i kormányülésen elfogadott változtatások sokkal kevésbé voltak radikálisak, mint a korábban megszellőztetett elképzelések. Ahogyan azt akkor megírtuk, úgy tűnt, hogy a kormány sok tekintetben visszavonulót fújt. Nem módosult a támogatási futamideje, érdemben nem változott a kamatplafon, nem kell eladnia meglévő ingatlanát annak, aki támogatott hitelt szeretne, és az adókedvezményeken sem változtattak.

Sőt, már biztos, hogy a módosítás legkorábban valamikor június közepén léphet hatályba, hiszen a rendelet még nem jelent meg a Magyar Közlönyben. Így azok, akik a jövő héten - és az azt követő hét elején - nyújtják be hitelkérelmüket, még biztosan a mostani szabályozók szerint kapnak támogatott kölcsönt.

Változnak az adójóváírás szabályai

Noha az új rendszer még hatályba sem lépett, a kormány már újabb módosításokat tervez. Ezek bizonyosan érintik az adójóváírást, de azt még nem tudni, hogyan. Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott, aki kedden 14 órától az Index Törzsasztalának vendége lesz, több változatot is lehetségesnek tart. Elképzelhető, hogy egy bizonyos jövedelemhatár fölött már nem jár adó-visszatérítés. Van olyan javaslat, amely csak a kamat erejéig tenné lehetővé ezt a támogatást, más elképzelés a futamidőhöz kötve az igénybevétel folyamatos csökkentését javasolja, írja a Napi Gazdaság.

Szocpol: emelnek, de mikor?

"A kabinetnek szándékában áll a szociálpolitikai támogatás emelése" - mondta a kormánymegbízott. Arról már korábban határoztak, hogy az emelt összegű szocpol egy gyereknél 800 ezer, két gyereknél 2 millió, három gyereknél 3,2 millió és a negyedik gyereknél 4 millió forintot érhet el. A tavaly őszi döntés értelmében ezek a változások január elsejétől lépnének életbe.

"Meglehet azonban, hogy az emelést két ütemben hajtják végre, és mellette a 10 millió forint alatti használtlakás-vásárlásnál önkormányzati közreműködéssel a fél szocpolt lehetne bevezetni" - mondta Csabainé. Szerinte ez jobban segítené a kis jövedelműeket és különösen a vidéken és falvakban élőket, sok többgyerekes család juthatna így otthonhoz.

Arccal a bérlakás felé

A szocialisták kormányra kerülésük óta a bérlakásépítések fontosságát hangoztatják, és ígérik a szociális alapon működő lakbér-támogatási rendszer bevezetését. Csabainé szerint ennek mértékéről, formájáról, megítélési módjáról jelenleg is folynak egyeztetések. Így most még nem tudni, hogy milyen ütemben vezetik be, hogy kizárólag új lakásokra, az önkormányzati tulajdonban lévő bérlakásokra, vagy a magántulajdonban lévő, a szabályokat felvállaló és szabályozott keretek között bérbe adott lakásokra is érvényes lesz-e. Amit biztosan tudni lehet: a kormány arra törekszik, hogy az önkormányzatok elsősorban a szociálisan rászorulók részére biztosítsanak bérlakásokat.

A kormány lakáspolitikával kapcsolatos terveiről kérdezzen ön is az Index Törzsasztalában!