Klaudia
-3 °C
3 °C

A PM cáfolja a lakáshitel-támogatás csökkentését

2003.07.31. 08:46
A Napi Gazdaság szerint a Pénzügyminisztérium a jelenlegi húsz évről három évre mérsékelné a lakáshitel kamattámogatásának idejét. A másik megoldás elméletileg az lehetne, hogy a lakáshitelkamatok felső határa az állam által diktált jelenlegi 5, illetve 6 százalékról magasabbra emelkedne, írta a gazdasági lap. A PM cáfol, közlésük szerint az adókedvezmény változtatásán kívül semmilyen módosítást nem terveznek.
A lakáshitelek adókedvezményéről egyeztettek szerdán az MSZP-frakció és a PM megbeszélésén, de eredmény nem született. Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott elmondta, a frakció kezdeményezésére a tárca számítást végez arról, hogy átmenetileg megtartható-e az adókedvezmény. A PM azt is kiszámolja, hogy legalább részlegesen megtartható-e ez a kedvezmény a rászorulók és a gyerekesek számára, írja a Napi Gazdaság.

Ki vesz első lakást?

Csabainé korábban az első lakáshoz jutók részére akarta volna megtartani ezt, de jelenleg sehol nincs olyan nyilvántartás, amelyből kiderülne, hogy kik az első lakást vásárlók Magyarországon. Az adókedvezmény jelenlegi rendszerét Csabainé is elfogadhatatlannak tartja, mivel egyes esetekben azzal nemcsak a hitel kamatát, de a felvett tőke egy részét is visszakapja a hitelfelvevő. Azonban a támogatás bármilyen formája csak akkor maradhat meg, ha az belefér a költségvetés jövő évre tervezett kereteibe - teszi hozzá a gazdasági lap.

Átstrukturált összeg

Ennek ellenére jövőre az ideinél többet költenének lakástámogatásra - mondta a PM illetékese. Azaz lehet, hogy a kormány már meghozott döntése szerint eltörlik az adókedvezményt. Az itt megtakarított összegeket átstrukturálnák. Ha - mint most is megerősítették - végrehajtanák a szocpol támogatás jövő évre tervezett emelését és bővítését, akkor az is elvinne néhány milliárdot az adókedvezmény eltörlésével felszabaduló 35 milliárdból.

Csabainé korábbi javaslata szerint a kedvezményszűkítés úgy is megvalósulhat, hogy nem a teljes éves, hanem csak az éves kamattörlesztés 40 százalékáig lenne igénybe vehető az adókedvezmény. További tárgyalásokat igényel a Napi szerint, hogy mi alapján határozzák meg a rászorulók körét - ha megmarad az adókedvezmény.

Nem lesznek további szigorítások

A csütörtöki Napi Gazdaság szerint a pénzügyminisztériumban ismét a támogatások megnyirbálására készülnek. A napilap úgy tudja, hogy a kamattámogatás idejét húsz évről három csökkentenék vagy emelnék a mostani 5-6 százalékos kamatplafont. Az előbbi változat azt jelentené, hogy a havi törlesztő részlet a mostaninak körülbelül kétszerese lenne. Aki mondjuk tízmillió forintot vett fel húsz évre, az a harmadik évtől a 62-67 ezres törlesztés helyett havonta mintegy 120 ezer forintot fizetne.

A feltételes mód azonban nem véletlen: az Index megkeresésére Máté Dániel, a PM szóvivője leszögezte: a híresztelésekből semmi nem igaz, ebben az évben már csak az adókedvezmény tervezett változtatásairól tárgyalnak, más módosítás nem lesz. "A kormány májusban döntött azokról a változtatásokról, amelyek ahhoz kellenek, hogy a rendszer hosszútávon működjön, ebbe érdemben már nem nyúlunk bele" - válaszolt a szóvivő kérdésünkre.