Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A kis lakás a sláger

2003.08.25. 10:49
A fővárosban legnagyobb érdeklődés a kicsi, 40 négyzetméteres ingatlanok iránt jelentkezik. Van azonban fizetőképes kereslet a luxus kivitelű és kiemelt helyen épülő lakások iránt is. Az irodapiacot a második félévben az építések csökkenése jellemzi.
Az év hátralévő részében csökkenő mértékben de továbbra is fennmarad az új lakások iránti kereslet, a használt lakások piaca azonban várhatóan stagnál - áll az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet felmérésében. A kutatóintézet összeállítása szerint a fővárosban legnagyobb érdeklődés a kicsi, 40 négyzetméteres ingatlanok iránt jelentkezik.

Luxuslakásokra is van kereslet

Van azonban fizetőképes kereslet a luxus kivitelű és kiemelt helyen épülő lakások iránt is. Példaként említi a felmérés a Várban és a Szabadság-hegyen épülő ingatlanokat, amelyek négyzetméterenkénti ára 800 ezer és 1 millió 300 ezer forint között van.

Vidéken továbbra is 60-80 négyzetméteres társasházi és az önálló telken álló új lakások, házak a legkeresettebbek.

A használt lakások piacán nem várható fellendülés, vélhetően az árak sem változnak jelentősen, legfeljebb kismértékű drágulást jelez előre a felmérés.

CSökkennek a bérleti díjak

Az irodapiacot a második félévben az építések csökkenése jellemzi. Az irodák üresedési rátája 21-23 százalék között várható. A bérleti díjak csak a színvonalas "A" kategóriájú irodákban emelkednek majd, máshol azonban a díjak csökkenése is elképzelhető.

A felmérés szerint 2003-ban tovább nő a befektetési célból kiadott lakások száma, a bérleti díjak stagnálnak, vagy kismértékben csökkennek.

Visszaesett az üdülőingatlanok iránti kereslet, csökken a korszerűtlen üdülők ára, továbbra is keresettek azonban a vízparti üdülőkomplexumokban épített nyaralók.