Árpád
-2 °C
4 °C

Lakáshitel: sávos kedvezmény?

2003.09.02. 11:59
A felvett hitel nagyságától függ, hogy ki mekora személyijövedelemadó-kedvezményt tud majd igénybe venni lakáskölcsöne után. A Magyar Hírlap információi szerint két változat van terítéken, az egyik 10 millió, a másik 15 millió forintos hitelösszegben határozza meg azt a limitet, mely alatt jár az adókedvezmény.
A Magyar Hírlap információi szerint a kormány sávosan degresszívvé tenné a lakáshitelek törlesztőrészletei után visszaigényelhető személyi jövedelemadót. A leírás maximuma vagy 240 ezer forint maradna, vagy 120 ezerre csökkenne. Érdekesség, hogy a tervezet szerint nem a felvevő jövedelme, hanem a kölcsön nagysága a döntő a visszatérítés szempontjai között.

Több verzió készült

A kormány elhatározta, hogy a jövő évtől csökkenteni fogja a lakáshitelek után visszaigényelhető személyi jövedelemadót. Amikor néhány hete az MSZP-frakció és a Pénzügyminisztérium delegációja összeült, úgy döntöttek, hogy bizonyos körben megmarad a kedvezmény. Részleteket azonban akkor nem árultak el.

A Magyar Hírlap megbízható forrásból úgy értesült, hogy a jelenlegi elképzelés szerint az adókedvezmény igénybevétele a felvett hitel nagyságától függne. Két változat van terítéken: az egyik 10 millió, míg a másik 15 millió forint felvett hitelösszegben határozza meg azt a limitet, amely alatt jár az adókedvezmény.

Negyven, harminc és húsz százalék

A másik kérdés az, hogy az évente kifizetett hiteltörlesztés hány százaléka igényelhető vissza a személyi jövedelemadóból. Erre egy sávosan degresszív kulcsú javaslat született. Közelebbről: aki ötmillió forint alatti hitelt vett fel, az továbbra is visszaigényelheti a törlesztőrészlet negyven százalékát. A következő sáv öt- és tízmillió forint között lenne, amelynél már csak harminc százalék járna vissza. Végül a 10 és 15 millió forint közötti sávban a törlesztések húsz százaléka lenne levonható az szja-ból.

A bemutatott kulcsok azonban értelmezhetetlenek a maximálisan visszaigényelhető szja-kedvezmény ismerete nélkül. Tudomásunk szerint erre is két javaslat született, az egyik a mai 240 ezer forintot tartalmazza, a másik viszont csak 120 ezret.

Magas jövedelműek nem érzik a változást

A módosítások ideológiája az, hogy aki 80-100 ezer forint havi törlesztéssel járó hitelt tudott vállalni, annak a havi nettó jövedelme - a bankok gyakorlata szerint - a törlesztésnek legalább a háromszorosa. Ô kevésbé érzi meg a kedvezmény csökkenését, mint a kisebb jövedelműek.

Jelenleg a havi átlagkereset bruttó 132 ezer (nettó 86 ezer) forint, amelyhez az egyedülálló - a bankok gyakorlata szerint - 30 ezer forint körüli havi törlesztőrészlettel járó hitelt tudott vállalni. A Magyar Hírlap számításai szerint, ha valaki most felvesz az új lakásra járó kiegészítő kamattámogatású hitelből hárommillió forintot (ennek a kamata és a kezelési költsége öt százalék körüli), akkor 15 éves futamidőnél a havi törlesztőrészlete 22 503 forint, ami egy évben 292 539 forintra rúg, ennek a negyven százaléka 117 015 forint. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag a hárommilliós hitelösszeg a leggyakrabban választott 15 éves futamidőnél ki is meríti a 120 ezer forintos keretet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?