Tekla
9 °C
20 °C

Lakáshitel: sávos kedvezmény?

2003.09.02. 11:59
A felvett hitel nagyságától függ, hogy ki mekora személyijövedelemadó-kedvezményt tud majd igénybe venni lakáskölcsöne után. A Magyar Hírlap információi szerint két változat van terítéken, az egyik 10 millió, a másik 15 millió forintos hitelösszegben határozza meg azt a limitet, mely alatt jár az adókedvezmény.
A Magyar Hírlap információi szerint a kormány sávosan degresszívvé tenné a lakáshitelek törlesztőrészletei után visszaigényelhető személyi jövedelemadót. A leírás maximuma vagy 240 ezer forint maradna, vagy 120 ezerre csökkenne. Érdekesség, hogy a tervezet szerint nem a felvevő jövedelme, hanem a kölcsön nagysága a döntő a visszatérítés szempontjai között.

Több verzió készült

A kormány elhatározta, hogy a jövő évtől csökkenteni fogja a lakáshitelek után visszaigényelhető személyi jövedelemadót. Amikor néhány hete az MSZP-frakció és a Pénzügyminisztérium delegációja összeült, úgy döntöttek, hogy bizonyos körben megmarad a kedvezmény. Részleteket azonban akkor nem árultak el.

A Magyar Hírlap megbízható forrásból úgy értesült, hogy a jelenlegi elképzelés szerint az adókedvezmény igénybevétele a felvett hitel nagyságától függne. Két változat van terítéken: az egyik 10 millió, míg a másik 15 millió forint felvett hitelösszegben határozza meg azt a limitet, amely alatt jár az adókedvezmény.

Negyven, harminc és húsz százalék

A másik kérdés az, hogy az évente kifizetett hiteltörlesztés hány százaléka igényelhető vissza a személyi jövedelemadóból. Erre egy sávosan degresszív kulcsú javaslat született. Közelebbről: aki ötmillió forint alatti hitelt vett fel, az továbbra is visszaigényelheti a törlesztőrészlet negyven százalékát. A következő sáv öt- és tízmillió forint között lenne, amelynél már csak harminc százalék járna vissza. Végül a 10 és 15 millió forint közötti sávban a törlesztések húsz százaléka lenne levonható az szja-ból.

A bemutatott kulcsok azonban értelmezhetetlenek a maximálisan visszaigényelhető szja-kedvezmény ismerete nélkül. Tudomásunk szerint erre is két javaslat született, az egyik a mai 240 ezer forintot tartalmazza, a másik viszont csak 120 ezret.

Magas jövedelműek nem érzik a változást

A módosítások ideológiája az, hogy aki 80-100 ezer forint havi törlesztéssel járó hitelt tudott vállalni, annak a havi nettó jövedelme - a bankok gyakorlata szerint - a törlesztésnek legalább a háromszorosa. Ô kevésbé érzi meg a kedvezmény csökkenését, mint a kisebb jövedelműek.

Jelenleg a havi átlagkereset bruttó 132 ezer (nettó 86 ezer) forint, amelyhez az egyedülálló - a bankok gyakorlata szerint - 30 ezer forint körüli havi törlesztőrészlettel járó hitelt tudott vállalni. A Magyar Hírlap számításai szerint, ha valaki most felvesz az új lakásra járó kiegészítő kamattámogatású hitelből hárommillió forintot (ennek a kamata és a kezelési költsége öt százalék körüli), akkor 15 éves futamidőnél a havi törlesztőrészlete 22 503 forint, ami egy évben 292 539 forintra rúg, ennek a negyven százaléka 117 015 forint. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag a hárommilliós hitelösszeg a leggyakrabban választott 15 éves futamidőnél ki is meríti a 120 ezer forintos keretet.