Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A lakáshitelekhez nem kellene közjegyző

2003.09.04. 08:32
Jelzáloghitelek esetében a a bankok által kibocsátott szerződés közokiratnak minősülne, azt nem kellene közjegyzőnek ellenjegyeznie, így tetemes költséget takaríthatnak meg a hitelfelvevők - javasolta Hegedűs Éva, az OTP Bank ügyvezetője az Országgyűlés lakásügyi albizottságának ülésén.
A második világháború előtti rendszer egyik elemét kellene visszahozni a jelzáloghitelek esetében - mondta Hegedűs Éva, az OTP Bank ügyvezetője az Országgyűlés lakásügyi albizottságának tegnapi ülésén. Így ugyanis a bankok által kibocsátott szerződés közokiratnak minősülne, azt nem kellene közjegyzőnek ellenjegyeznie.

Legyen kisebb az önerő

Ezzel tetemes költséget takaríthatnának meg a hitelfelvevők, illetve gyorsulna a hitelhez jutás. Horváth Csaba (MSZP), az albizottság elnöke kiemelte a hitelbírálati idő rövidítésnek és a kölcsönfelvételhez szükséges önerő csökkentésének fontosságát.

Ez utóbbival kapcsolatban az ülésen jelen lévő bankárok úgy vélték, hogy az a piaci verseny révén megvalósul. Harmati László, az FHB Rt. vezérigazgató-helyettese szerint a bankokat nem szabad túlzott kockázatvállalásra kényszeríteni. Balla György (Fidesz - MPSZ) szerint az egykori három százalékos hitelkamatok felemeléséhez hasonlóan bizalomvesztéshez vezetne, ha hozzányúlnának az adó-visszatérítés rendszeréhez.

Ismét előkerült a lakáshitelek kamattámogatásáról szól rendelet esetleges újabb módosítása. Hegedűs úgy vélte, hogy óvatosan kellene eljárni, s meg kellene várni, hogyan működik a jelenlegi.