Valter
16 °C
31 °C

A lakáshitelekhez nem kellene közjegyző

2003.09.04. 08:32
Jelzáloghitelek esetében a a bankok által kibocsátott szerződés közokiratnak minősülne, azt nem kellene közjegyzőnek ellenjegyeznie, így tetemes költséget takaríthatnak meg a hitelfelvevők - javasolta Hegedűs Éva, az OTP Bank ügyvezetője az Országgyűlés lakásügyi albizottságának ülésén.
A második világháború előtti rendszer egyik elemét kellene visszahozni a jelzáloghitelek esetében - mondta Hegedűs Éva, az OTP Bank ügyvezetője az Országgyűlés lakásügyi albizottságának tegnapi ülésén. Így ugyanis a bankok által kibocsátott szerződés közokiratnak minősülne, azt nem kellene közjegyzőnek ellenjegyeznie.

Legyen kisebb az önerő

Ezzel tetemes költséget takaríthatnának meg a hitelfelvevők, illetve gyorsulna a hitelhez jutás. Horváth Csaba (MSZP), az albizottság elnöke kiemelte a hitelbírálati idő rövidítésnek és a kölcsönfelvételhez szükséges önerő csökkentésének fontosságát.

Ez utóbbival kapcsolatban az ülésen jelen lévő bankárok úgy vélték, hogy az a piaci verseny révén megvalósul. Harmati László, az FHB Rt. vezérigazgató-helyettese szerint a bankokat nem szabad túlzott kockázatvállalásra kényszeríteni. Balla György (Fidesz - MPSZ) szerint az egykori három százalékos hitelkamatok felemeléséhez hasonlóan bizalomvesztéshez vezetne, ha hozzányúlnának az adó-visszatérítés rendszeréhez.

Ismét előkerült a lakáshitelek kamattámogatásáról szól rendelet esetleges újabb módosítása. Hegedűs úgy vélte, hogy óvatosan kellene eljárni, s meg kellene várni, hogyan működik a jelenlegi.