Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Novemberben tárgyalják a lakáspolitikai koncepciót

2003.09.26. 10:09
Elkészült a lakáspolitikai koncepció, ám nem elégedettek a piaci szereplők. Nem elég konkrétak a programok, vélekednek, hiányoznak a finanszírozási feltételek. A tervezet hamarosan a kormány elé kerül, november elején tűzi napirendjére a parlament.
Kezd véglegessé formálódni a hosszú távú lakáspolitikai koncepció tervezete, információink szerint egy-két héten belül a kormány elé kerülhet az anyag. Az elképzelések szerint a parlament november elején tűzi napirendjére az előterjesztést. Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott korábban bejelentette, az anyag beterjesztésével ér véget a mandátuma.

A hosszú hónapokon keresztül szinte minden szakmai és civil fórumot megjárt vitaanyaghoz számos észrevétel érkezett, ezeket igyekeztek hasznosítani a koncepció véglegesítése során - mondta lapunknak Fritz Péter, a Nemzeti Lakásprogram Titkárság szakmai főtanácsadója. Az elkészült anyag most érthetőbb és áttekinthetőbb.

Négy prioritás

Az Otthon Európában elnevezésű, 15 évre szóló koncepció négy átfogó területet határoz meg prioritásként: a bérlakásépítést, az épület- és lakásfelújítást, a lakásépítés és -mobilitás ösztönzését és az esélykiegyenlítő speciális lakásprogramot. A számokkal is érzékeltethető feladatok között sorolja fel a tervezet az új lakások arányának növekedését a jelenlegi 2,5-3,5-ről 5,6 százalékra.

Tarthatatlan a rossz állapotú otthonok magas aránya (hét százalék): ezt kevesebb mint a felére tervezik levinni. A bérlakások nyolc százalékos aránya sem kedvező, a kívánatos cél, hogy ez az arány 15 éven belül körülbelül a duplájára növekedjen. Ma a háztartások töredéke mozog a piacon, a mobilitásnak el kellene érnie az évi 4,5-5,5 százalékot - olvasható a tervezetben.

Túl általános

Nem elég konkrétak a programok - fogalmazzák meg egybecsengően a szakmai vitákban részt vevők. Ugyancsak sokan hiányolják a finanszírozási feltételek pontosabb rögzítését. Gneth Zoltán, a Társaság a Lakásépítésért (TL) elnevezésű szervezet elnöke kedvezőnek könyveli el, hogy a kormányzat egyáltalán foglalkozik a lakásüggyel, és megpróbál hosszú távú megoldásokat találni.

Ugyanakkor túlságosan általánosak a célok, s nincsenek hozzájuk rendelve a megfelelő eszközök - kifogásolja. Az összes piaci szereplőnek, az építőnek, a felújítónak, az eladónak, a vevőnek a legfontosabb az lenne, hogy kiszámítható fogódzókat kapjon, ezáltal szervezhetővé, előre tervezhetővé válhasson a tevékenysége. Ezek a konkrétumok azonban hiányoznak. A TL javaslataiban viszont évekre lebontott pontos számok szerepelnek, szerintük ezeket be kellene építeni a koncepcióba.

Az sem szerencsés, hogy egyelőre nincs pontos adat arról sem, az állami lakáskiadások hogyan alakulnak a GDP-hez viszonyítva. Egy koncepcióhoz konkrét célt kell megfogalmazni, összegzi kifogásait Gneth Zoltán.

Homályos pontok

Varjasné Székely Éva, a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének elnöke is kevesli a konkrétumokat. Főként az nem tiszta, hogy a kormány mekkora összeget szán a piaci lakásépítések támogatására. Ugyancsak nem látni: az igen lassan megtérülő bérlakásépítést hogy kívánják vonzóvá tenni a tőkeszegény vállalkozók előtt. Nincs konkrét kitétel például arra, miként kaphatnának hosszú távra szóló hitelt a beruházáshoz.

Borsi László ingatlanpiaci szakértő örvendetesnek tartja, hogy a bérlakásállomány növelését fontos célként tűzte ki a program. Ám nem tudni még, mekkora költségvetési pénzt rendelnek hozzá. Hiányoznak a számok, ez a koncepció alapvető hibája - szögezi le.