Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Csabainé: nem tartható a lakáshitelek adókedvezménye

2003.10.06. 16:10
A Medgyessy-kormány felrúgja a családok százezreivel kötött megállapodást, jelentette ki a fideszes Mádi László a lakáshitelek adókedvezmény-rendszerének megváltoztatásával kapcsolatosan. Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott szerint a terhet a központi költségvetés már nem bírta volna el.
Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott az MTI-nek elmondta, a lakáshitelek után igénybe vehető adókedvezmények rendszerét nem lehetett tovább fenntartani, mert az a magas jövedelműeket és a nagy hitelösszeget felvevőket támogatta.

Míg tavaly még csak 2,7 milliárd forint adóvisszatérítést fizettek ki ezen a címen, addig ez az összeg az idén várhatóan már 18 milliárd forint lesz, és ha nem változtak volna meg a feltételek, akkor jövőre már 35 milliárd forint lakáshitel utáni adóvisszatérítés lett volna, és ezt a terhet a központi költségvetés már nem bírta volna el, fejtette ki a szocialista politikus.

Fidesz: a kormány szerződést szegett

h i r d e t é s
Előzőleg Mádi László fideszes képviselő arról beszélt, hogy a lakáshitelek után igénybe vehető adókedvezmény jövőre tervezett csökkentésével "a Medgyessy-kormány felrúgja a családok százezreivel kötött megállapodást".

Csabai Lászlóné közölte, hogy a 2002-es adatok alapján 170 ezer lakáshitel utáni adóvisszaigénylő egyenként 93 ezer forint adókedvezményt érvényesített.

Kitért arra is, hogy az adókedvezmény-csökkentés hatására 2004-től a lakáshitelt felvevők 30-40 százaléka változatlanul az ideinek megfelelő összeget igényelhet vissza, 30-40 százalékuk az ideinél valamivel kevesebbet érvényesíthet, és csak 15-20 százalékukat - a magas jövedelműeket és a nagy hitelösszeget felvevőket - érinti igazán negatívan a változtatás.