Krisztina
19 °C
25 °C

Szigorítás után is nőtt a lakáshitel-felvétel

2003.10.21. 09:45
A lakástámogatások nyári módosítása sem tudta elvenni az emberek kedvét a kedvezményes lakáshitelektől: az átmeneti visszaesést szeptemberben újabb roham követte - írja a Népszabadság.
A lakáshitelek módosításáról szóló kormányrendelet hatálybalépése, június 16-a előtt óriási lendületet vett a kereslet a kedvezményes kölcsönök iránt. Sokan tartottak ugyanis attól, hogy a változások megnehezítik az igénylést vagy megdrágítják a hiteleket - írja a Népszabadság.

A szakemberek biztosra vették, hogy június 16. után csökken majd a kereslet az ingatlankölcsönök iránt. A jóslat beigazolódott ugyan, de csak átmenetileg. Szeptemberben ugyanis újabb rekordokat döntött a hitelfelvételi kedv.

A többséget nem érinti a változás

Zádori János, a Földhitel- és Jelzálogbank kommunikációs igazgatója a Népszabadságnak hangsúlyozta: az év egészét szemlélve már biztosnak látszik, hogy a lakáshitelek növekedésének lendülete töretlen. A szakember szerint ügyfeleik jelentős részét nem érinti majd a hitelek törlesztőrészleteire adott adókedvezmény tervezett lefaragása sem. Az FHB-nál ugyanis 4-5 millió forint az átlagos hitelnagyság, ekkora kölcsönhöz pedig a hosszabb futamidő esetén akkora részlet tartozik, amivel a 120 ezer forintra csökkenő kedvezmény még éppen kihasználható.

Tartós visszaesést az OTP Banknál sem érzékeltek. Az egy hónap alatt jóváhagyott hitelek értéke augusztusban 36 milliárd forintra csökkent, szeptemberben viszont már minden korábbi hónapot túlszárnyalt, és elérte az 53 milliárd forintot.

A HVB Banknál is csak a nyári hónapokban tapasztaltak visszaesést, legalábbis a tavasszal látott hitelkereslethez képest. Hasonló változásokról számoltak be az Ersténél és a Postabanknál is.