Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Csökken a szigor a lakáshitelezési kedvezményeknél

2003.10.22. 09:08
Úgy tűnik, "felpuhult" a lakáshitelezési kedvezmények szűkítésére irányuló kormányzati szándék. Információink szerint ugyanis több ponton csökken a szigor. A használt lakásoknál 8 millió helyett 10 milliós lehet a hitelplafon, a háromgyerekesek bizonyos esetekben hosszabb ideig igényelhetik vissza az adót.
A kormány támogatja a szocialisták több, lakáshitelezésre vonatkozó módosító indítványát - értesült a Világgazdaság. Az új lakásokhoz igénybe vehető hitel felső határa megmarad 15 millió forint, ám a használt lakások vétele, felújítása esetén nem nyolc, hanem 10 milliós lenne a felső plafon. Mint ismeretes, a támogatási rendszer megváltoztatásának eredeti koncepciója szerint a családok anyagi helyzete is befolyásolja majd az adható kedvezményt: csak évi 3,4 millió forintos jövedelemig jár az adó-viszszaigénylési lehetőség - jövőre 120 ezer forint -, ez 4 millió forintig fokozatosan eltűnik, e fölött pedig egyáltalán nem vehető igénybe.

"Igencsak méltányos"

A módosító indítvány szerint azonban azoknál a családoknál, ahol az egyik szülő gyesen van, egymillió forinttal feljebb csúszik ez a jövedelemsáv, azaz csak 5 millió forint fölött lépne be a visszaigénylési stop. Ez igencsak méltányos feltétel - vélekedett a lapnak Csabai Lászlóné, a kormány lakásügyi megbízottja -, hiszen csak azoknál a (gyeses) családoknál csökken a kedvezmény, ahol havi 430 ezer forint fölött alakul a család jövedelme. Ez pedig nem mondható jellemzőnek - tette hozzá.

Ugyancsak a tervezett jövő évi "szigorítások" közé tartozik, hogy az adó-visszatérítés nem korlátlan ideig jár - ahogy sokan gondolták, ám leírva sehol sem volt -, hanem csak a hitel felvételének évében plusz további négy évig. A szocialista frakció javaslata szerint azonban azoknál a családoknál, amelyek három (vagy több) gyereket nevelnek - és nagyobb lakást vesznek, vagy egy szobával bővítik lakásukat, esetleg a tetőteret építik be, vagy használt lakást vettek, de nem tudták igénybe venni a szociálpolitikai kedvezményt -, minden gyermek egy évvel "kitolja" az adó-visszaigénylési lehetőséget. Azaz három gyermek esetén a hitel felvételének évével együtt nyolc évig jár a kedvezmény.