Friderika
10 °C
18 °C

Kevesebb új lakás épült

2003.11.03. 13:33
Az építésügyi hatóságok az idén az első háromnegyed évben 15.400 új lakásra adtak ki a használatbavételi engedélyt, 2,1 százalékkal kevesebbre, mint az előző év azonos időszakában - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.
A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint 41,1 ezer új lakás építése kezdődhetett el a kiadott új engedélyek alapján, ami 14,6 százalékos növekedés a tavaly első kilenc havihoz képest. Az idén az első félévben 9.181 új lakásra adtak ki használatbavételi engedélyt, 8,3 százalékkal kevesebbre, mint az előző év azonos időszakában.

A befejezett lakások számának első félévi csökkenése után a harmadik negyedévben kilenc százalékos növekedés következett be, ami a városi lakásépítések élénkülésének köszönhető, mialatt a fővárosban és a községekben ebben a negyedévben is kevesebb lakást vettek használatba, mint 2002 azonos időszakában. Az első háromnegyed év egészét tekintve a budapesti építkezések 19 százalékkal maradnak el az előző évitől.

Csökkent a vállalkozók szerepe

Az elmúlt év tendenciájával ellentétben - amikor a lakásépítésben jelentősen megnőtt a gazdasági vállalkozások szerepe - most ez az építtetői csoport mutat az átlagosnál nagyobb visszaesést: az idén szeptember végéig kilenc százalékkal kevesebb lakást építtettek, mint tavaly ilyenkor.

A 600 új önkormányzati lakás ugyanakkor több mint másfélszerese a tavalyinak. Ennek megfelelően kevesebb az értékesítésre szánt lakás, mialatt "jelentősen megnőtt" a bérlakások száma. A kivitelezésben az építőipari főtevékenységet végző vállalkozásoknak meghatározó a jelentősége, az új lakások 57 százalékát építették, ám növekszik a lakosság szerepe is. Házilagos kivitelezéssel 10 százalékkal több lakást építettek mint 2002 első három negyedévében.

Családi házas építkezés a legelterjedtebb

Változatlanul a családi házas építkezés a legelterjedtebb, az új lakások 54 százaléka új családi házként valósul meg. Az épített lakások átlagos alapterülete 98 négyzetméter volt. Az előző év első három negyedévéhez viszonyított 14,6 százalékkal több új lakásépítési engedély továbbra is az építési kedv növekedését mutatja szinte az egész országban, csökkenés mindössze három megyére jellemző, a visszaesés mértéke 2-9 százalék között volt.

Az év első háromnegyedében megszűnt 2.700 lakás 16 százalékkal több, mint 2002 hasonló időszakában volt. A KSH szerint leginkább az új építkezések miatt nőtt a lakásmegszűnések száma. Az idén szeptember végéig 3,8 millió négyzetméter lakóépület és 2,9 millió négyzetméter nem lakóépület beépítésére adtak ki építési engedélyt. Míg a lakóépületeknél ez 17 százalékos, a nem lakóépületeknél 8 százalékos növekedés.

A nem lakóépületek háromnegyed részét az ipari, mezőgazdasági és kereskedelmi épületek adják, településtípusonként más jellemzőkkel. Míg Budapesten a beépítések kétharmada kereskedelmi célt szolgál majd, a községekben több mint a fele mezőgazdasági épületként fog működni, a megyei jogú városokban pedig az engedélyezett építkezések több mint fele ipari épület lesz.