Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Last minute lakóparki akciók indultak

2003.11.18. 09:08
Ezekben a hetekben, egészen december végéig több pluszkedvezménnyel is igyekeznek új ügyfeleket keresni a nagyobb lakásprojekteket végző fejlesztők. Ezzel akarják még ez évi szerződéskötésre bírni az érdeklődőket, hogy ne kelljen felszámítani az áfát. A jövőre induló projekteknél azonban sokszor át kell majd írni a feltételeket, ezt a hitelező bankok is szorgalmazhatják.
Ezekben a hetekben több pluszkedvezménnyel is igyekeznek új ügyfeleket keresni a nagyobb lakásprojekteket végző fejlesztők. Ezzel akarják még ez évi szerződéskötésre bírni az érdeklődőket, hogy ne kelljen felszámítani a jövőre érvényes 25 százalékos áfát. A fejlesztők azonban nem lehetnek nyugodtak, mert a jövőre induló projekteknél bizonyosan át kell írni az üzleti terveket. Az áfatehernek költség-arányosan legfeljebb a felét lehet áthárítani a vevőkre, ráadásul az ideinél magasabb inflációval is számolni kell. A hitelező bankok szerint az új lakásoknál jelentősen megemelkedő kínálati árak miatt visszaeshet a kereslet, s a kölcsönfelvevő cégek csak magasabb kockázattal foghatnak hozzá beruházásaikhoz.

Ingyen konyhabútor

Ingyen konyhabútor, egy évig elengedett közös költség - ezekben a hetekben egyebek között ezzel igyekeznek idei döntésre ösztönözni az érdeklődőket a fejlesztők és az értékesítők a lakáspiacon. Hirdetéseik elárasztják a nyomtatott és virtuális felületeket.

Az év végén szokásosan megszaporodó lakóparki és társasházi hirdetések számát az idén tovább növeli, hogy az elfogadott telekáfa-rendelet nyomán megugorhat a kereslet a használt lakások iránt. Az új lakásokat értékesítő cégek ezért minden jel szerint ellentámadásba mennek át a következő hetekben annak érdekében, hogy kihasználják a telekáfamentes időszakot.

Pluszkereslet

Mindkét fél jól jár, hiszen az éves 5-6 százalékos inflációhoz januártól - éppen az áfa miatt - várhatóan további 7-8 százalék jöhet, így összességében 14-15 százalékkal is megemelkedhet az új lakások ára, s ennek legfeljebb 40-50 százalékát lehet áthárítani a vevőkre.

A legfontosabb hirdetési felületekben máris tapasztalható egyfajta pluszmegjelenés, ami mögött pluszkereslet állhat. Növekedett a fejlesztők és kivitelezők reklámköltése október-novemberben, de ez még nem kiugró - tájékoztatott Rákóczi Botond, az Express Képes Ingatlan értékesítési vezetője. Úgy látja, hogy egészen december közepéig is eltarthat a lendület, a végeredményről pedig csak januárban kapnak tiszta képet a szakemberek.

Egy-egy nagy ingatlanprojekt igen változatos életet él, a fejlesztők-kivitelezők többször is változtatnak a hangsúlyokon. Meglátása szerint a lakóparkdivat lecsendesülőben van, most már a társasházaké a főszerep, s ez tükröződik a kommunikációban is.